Lyt til artiklen:

Landboforening chokeret over, hvor ringe Miljøstyrelsens tilsyn har været

00:00
Hastighed: ???x
02:57

Det vækker både overraskelse og undren hos næstformanden fra landboforeningen Spiras, at Miljøstyrelsens tilsyn med spildevand har været så mangelfuld, som det fremgår af en rapport fra Rigsrevisionen. Det gælder for eksempel overløb og tilladelser til at udlede spildevand.

Jeg er chokeret over, hvor ringe Miljøstyrelsen har været til at føre tilsyn. Har vi overhovedet styr på, hvad der bliver ledt ud i vores fjorde og vande fra spildevandsselskaberne? Det ser ikke sådan ud. Hvis en landmand spilder gylle i et vandløb, så risikerer han en politianmeldelse og voldsom kritik fra det omkringliggende samfund, men når spildevandsselskaber har overløb, og det flyder over med efterladenskaber fra husholdningerne, så er det ikke noget, vi snakker om, siger Hans Damgaard i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fortæller, at landbruget i øjeblik møder kritik på grund af det aktuelle omfattende iltsvind i de danske farvande. En kritik, som Hans Damgaard gerne påtager sig, men som han også ønsker at nuancere.

Efter kritik af tilsyn med spildevand kommer der nye tiltag fra Miljøstyrelsen

Se også:

Efter kritik af tilsyn med spildevand kommer der nye tiltag fra Miljøstyrelsen

- Jeg tror ikke, at du finder en landmand i Danmark, der ikke bliver berørt af de billeder, som vi har set i medierne af de totalt døde havbunde. Det gør indtryk, og landmændene påtager sig et ansvar for at medvirke til at få rettet op på det. Ligesom vi påtager os et ansvar for at dyrke fødevarer. Vi har nu i 10 år fulgt reguleringen fra myndighederne, og det har ikke hjulpet overhovedet. Så det er på tide, at vi går sammen med spildevandsselskaber og øvrige aktører og finder de fælles løsninger.

Fjordrapporter giver viden om fjordene

Spiras har tidligere fået lavet nogen fjordrapporter sammen med kommunerne og Seges Innovation. De analyserer på vandstrømningerne i fjordene, og de viser ifølge Spiras nogen ret interessante ting, som bør tages med i debatten.

For eksempel viser fjordrapporten for Aabenraa Fjord, at vandet har en relativt kort opholdstid i fjorden. Det betyder, at vandtilstanden og dermed mængden af kvælstof i høj grad dikteres af vandtilstanden i Lillebælt. Her kommer en stor del af vandet fra Østersøen, hvor udledningerne fra baltiske og polske landbrug påvirker vandkvaliteten negativt.

BL om spildevandsskandale: Dokumenteret lovløshed

Se også:

BL om spildevandsskandale: Dokumenteret lovløshed

- Vi vil i landbruget tage ansvar for vores påvirkning på fjordene. Det vil vi. Og vi vil komme med løsningerne i fællesskab. Ligesom de for eksempel gør omkring Odense Fjord eller Vejle Fjord. Men vi vil også bidrage med vores lokale viden, som viser, at vi skal tænke os om, inden vi eksempelvis braklægger hele oplandet til Aabenraa Fjord, fordi vores analyser viser, at det nærmest ikke vil have noget målbar effekt på vandtilstanden, siger Hans Damgaard.