Ærter er en kendt og elsket fødevare, som måske fremover får følgeskab af hestebønner på danskernes tallerkener. I hvert fald er hestebønne en af de arter, som Jesper Fog-Petersen fremhæver, når han fortæller om potentialet for at dyrke mere dansk bælgsæd til konsum. Han leder den landbrugsrettede del af Økologisk Landsforenings projekt 'Økologiske proteinafgrøder til klimavenlig human ernæring' og har i den forbindelse skaffet et større udvalg af sorter og arter af bælgsæd til konsum hjem fra udlandet.

Blandt disse er grønne og røde ærter, linser, hestebønner og kikærter, som nu dyrkes forskellige steder i landet og hen over sommeren skal vises frem for interesserede økologiske landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jesper Fog-Petersen forventer øget efterspørgsel efter dansk bælgsæd til konsum de kommende år og ser flere fordele i denne udvikling for økologiske planteavlere.

- Specialafgrøder giver basis for en højere pris. Kvalitetskravene er også højere, så vil man være med helt fremme, skal man være god til at dyrke bælgsæd og holde sig til, når der er mulighed for kontrakter. En anden fordel er, at mere bælgsæd kan afhjælpe økologisk planteavls mangel på gødning og give bedre balance i sædskifterne, fortæller Jesper Fog Petersen.

rich-media-2
Jesper Fog-Petersen er en del af Økologisk Landsforenings projekt 'Økologiske proteinafgrøder til klimavenlig human ernæring' og har i den forbindelse skaffet et større udvalg af sorter og arter af bælgsæd til konsum hjem fra udlandet.

Virksomhederne er interesserede

Markedschef for detail, Henrik Hindborg, bekræfter bevægelsen mod mere plantebaseret protein i fødevarerindustrien.

- Der er en kæmpe interesse for planteprotein hos såvel landmænd som virksomheder. Mange vil gerne dyrke mere, og firmaerne vil gerne aftage. Udfordringen er at få de to ender til at mødes og at sikre, at råvarerne i højere grad bliver dyrket lokalt og bæredygtigt. Det håber vi, projektet kan bidrage til, fordi det netop favner hele kæden af aktører fra bonde og forarbejdningsled til producenter, grossister og køkkener, siger Henrik Hindborg.

Et væsentlig spørgsmål er, om det har en særlig værdi for virksomhederne, at råvarerne er danske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For nogle har det. Der er allerede nu virksomheder, som melder klart ud, at de satser på danske råvarer, mens det for andre ikke har så høj prioritet i første omgang. Det generelle billede er, at virksomhederne er indstillet på at betale op til ca. 20 procent mere for danske økologiske ærter og hestebønner egnet til konsum end for den samme vare fra eksempelvis de baltiske lande, siger Henrik Hindborg.