Abonnementsartikel

80-årige Jens Jensen har gennem hele livet samlet modeller af traktorer, redskaber og køretøjer inden for landbruget.

I cirka 70 år har Jens Jensen samlet på miniaturemodeller af maskiner inden for landbruget. Han er opvokset på en gård i Jylland og fik vakt interessen som ti-årig.

I dag bor han i en villa i København, hvor kælderen indtil for nylig var fyldt med større og mindre modeller af traktorer, landbrugsredskaber, lastbiler og pickup-trucks.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er jo kommet op i en alder, hvor man skal tænke på at indskrænke sig lidt, siger Jens Jensen.

I alt er det blevet til cirka 15.000 modeller gennem tiden, men fornylig tog han den beslutning at forære cirka 10.000 modeller væk.

Foræret til USA

Da mange af modellerne har reference til USA, blev det tre samlerklubber i bl.a. Iowa og Wisconsin, der nu har fået glæde af den store samling.

Mange af modellerne er i skala 1:16 og dermed 15-18 cm i længden. En del er i skala 1:32 og 1:43, og endnu andre er nede i den helt lille målestok, nemlig 1:200. Det vil sige, at modellerne kun måler omtrent 1,5 cm i længden.

Af pladshensyn var det de store modeller, som blev afskibet til USA. De fik plads i en skibscontainer gennem et svensk shippingfirma og blev pakket ned i talrige skotøjsæsker, som stammer fra hans hustrus skotøjsforretning i København.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De modeller, som jeg har beholdt, er især traktormodeller fra 1950'erne 60'erne og 70'erne, som jo er de modeller, jeg tydeligst kan huske, fordi jeg selv har kørt på nogle af dem, fortæller Jens Jensen.