Abonnementsartikel

Den nationale ulveovervågning i Aarhus, Ulveatlas, bekræfter nu formodningen om, at det er en jyskfødt ulv, der har gjort sig kendt som "snudebideren" efter alvorlige angreb i flere fårebesætninger i Jylland og Slesvig-Holsten.

- Den danskfødte hanulv GW1468m, der er én af de i alt seks identificerede hvalpe fra Ulfborgparret i 2019, er nu registreret i Slesvig-Holsten. Analyser foretaget på baggrund af DNA-spor fortrinsvis fra afføringsprøver og senest fra nedlagte får i Vestjylland afslører, at ulven har opholdt sig i Ulfborg-territoriet til og med den 25. januar 2020. En lille måned senere har den bevæget ned igennem Slesvig-Holsten med de første fund registreret lige syd for grænsen den 22. februar ved Embsbøl-Horsbøl, dernæst den 27. februar ved Schafstedt og senest den 28. februar 2020 ved Hopen lige nord for Elben, skriver Ulveatlas.dk.

Ulveatlas skriver ikke, hvor mange angreb "snudebideren" formodes at stå bag i Vestjylland, men der var flere alvorlige angreb i slutningen af januar. Blandt andet det hidtil værste af årets foreløbigt ni ulveangreb i Syd- og Vestjylland. Det skete netop den 25. januar ved Nissum Fjord i Vestjylland, hvor fåreavler Morten Thøgersen mistede 24 får.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Forklaringen på tilnavnet "snudebideren" ses tydeligt på billeder fra angrebet i Schafstedt den 27. februar. Billederne minder meget om et angreb i Sønderjylland den 18. februar, som passer godt ind i GW1468m fastlagte rute ud af landet, men ansvaret for det angreb, der kostede otte får livet, er officielt ikke dokumenteret endnu, oplyser Erik Poulsen, redaktør af facebooksiden 'Her er ulven i Danmark, som allerede i forbindelse med angrebet i Schafstedt vurderede, at det kunne være en danskfødt ulv.

- Der er ikke så mange ulve i Slesvig-Holsten som i Danmark, og særkendet med de grimme snudebid kunne tyde på, at det netop er en forholdsvis uerfaren ulv fra det vestjyske Stråsø-kobbel, siger Erik Poulsen.

Ulveatlas' artikel bekræfter også, at de fem øvrige ulve fra Stråsø-koblets hvalpekuld i 2019 fortsat er i live og opholder sig her i landet. Der har ellers tidligere været rejst tvivl om, hvorvidt en af dem var død sidste sommer. De tilbageblevne er tre hunulve og to hanulve.

Den nationale ulveovervågning fastslår desuden, at den tyske problemulv GW1430m, der har stået bag talrige angreb på husdyr, også bag ulvesikret hegn, i Slesvig-Holsten, nu er i Danmark.

- Vurderingen er, at bestanden i Jylland derudover minimum består af forældreparret i Stråsø-koblet, to enlige hanulve i Midtjylland samt den nordjyske hanulv, skriver Erik Poulsen.