Abonnementsartikel

Arla er klar med nyt bæredygtigt initiativ. Flere end 200.000 plastikspande til økologiske fødevarer skal genbruges.

Hvert år leverer Arla Pro Øko over 200.000 plastikspande med blandt andet yoghurt, creme fraiche og skyr til danske storkøkkener. Tidligere kunne spandene ikke lovligt genbruges, når de var tømt for indholdet, men det ændrer sig nu. Fra og med uge 35 er Arla Pro Økos spande nemlig blevet forsynet med glas- og gaffelsymbolet. Det betyder, at professionelle køkkener fremover kan genanvende de tømte plastikspande til opbevaring af andre fødevarer. Og det bliver godt modtaget af en af de mange ansatte i danske storkøkkener, som får glæde af initiativet, skriver Arla i en pressemeddelelse.

- Det her er en fantastisk nyhed fra Arla, som vi kommer til at mærke i dagligdagen. Tidligere købte vi beholdere, men nu kan vi blive ved med at få glæde af Arlas spande. Eksempelvis kan vi genbruge spandene til opbevaring af mad, når eleverne skal på udflugt, siger Jesper Kofoed, der er køkkenchef på Ranum Efterskole.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også hos Arla Pro glæder man sig over den nye mærkning.

- Det er med glæde, at vi nu kan påføre vores Arla Pro Øko-spande med glas- og gaffelsymbolet. Mærkningen kan gøre arbejdet i køkkenerne mere bæredygtigt og imødekommer samtidig efterspørgslen fra storkøkkenerne, som kan bruge spandene i hverdagen i kantiner og daginstitutioner til opbevaring af mad, siger Mathias Qwist Fenger, der er Head of Marketing hos Arla Pro.

Navneskifte

Skiftet til genanvendelige spande falder sammen med navneskiftet fra Arla Harmonie til Arla Pro Øko. Det er takket være et tæt samarbejde med leverandøren af emballagen, at de nye spande vil være forsynet med glas- og gaffelsymbolet.

Det nye symbol vil bidrage til, at 200.000 spande, som ikke før kunne bruges til opbevaring af fødevarer, i stedet kan genanvendes og bruges på nye måder. Og bæredygtighedstankegangen glæder Mathias Qwist Fenger:

- For vores foodservice-kunder betyder det her, at de kan spare penge ved at erstatte indkøb af plastikbeholdere til opbevaring. Det vil samlet set bidrage til mindre plastforbrug og dermed et mindre klimaaftryk i køkkenerne. Med den glas- og gaffelmærkede emballage bliver det således nemmere for de ansatte i landets storkøkkener at arbejde bæredygtigt i en travl hverdag, siger Mathias Qwist Fenger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med den nye mærkning kan spande, der eksempelvis har indeholdt fem liter økologisk cremefraiche, bruges til at opbevare suppe, dressing og andre madvarer, der typisk skal på køl.

Fakta om nye spande:

- Glas- og gaffelsymbolet betyder, at producenten af spanden har vurderet, at spanden opfylder kravene til fødevarekontaktmaterialer.

- De nye spande skal blot rengøres grundigt, hvorefter de kan bruges til opbevaring af forskellige typer fødevarer og til både afkølede og varme madrester, som derefter skal på køl for at kunne anvendes en anden dag.

- Det frarådes dog at fylde eksempelvis varm fritureolie i spanden, da det vil påvirke muligheden for at stable spandene sikkert.