I de britiske lufthavne er det ikke kun narkohunde, der er på arbejde. Det er også hunde, som har næse for kød i kufferter.

I Storbritannien har man nu sat hunde ind i bekæmpelsen af afrikansk svinepest, skriver Pig World.

Den britiske fødevare- og landbrugsminister Lord Gardiner og veterinærchef Christine Middlemiss besøgte Heathrow lufthavn i går for at se, hvordan det nyeste tiltag mod afrikansk svinepest arbejder. De specialtrænede hunde kan lugte sig frem til kød i kufferter. Storbritannien optrapper nu kampen mod smitte med afrikansk svinepest. Kampagnen i lufthavnen fokuserede på passagerer, der ankom direkte fra Sydøstasiatiske lande, hvor afrikansk svinepest nu florerer i over ti lande. Et andet tiltag, det britiske ministerium for fødevarer og landbrug har taget, er at bede universiteterne om at indskærpe overfor de internationale studerende, at de ikke må tage kødprodukter med ind i landet, når de kommer til Storbritannien for at studere.

Planlagt kampagne

Hyo har spurgt den danske Fødevarestyrelse, om de overvejer lignende tiltag i danske lufthavne og har svaret følgende:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

"Fødevarestyrelsen har som led i indsatsen mod afrikansk svinepest et tæt samarbejde med Toldstyrelsen, idet en fælles myndighedsudøvelse på grænserne til hindring af indsmugling og ulovlig import af fødevarer kan bidrage til at mindske risikoen for introduktion af afrikansk svinepest til Danmark.

Der er planlagt en kampagne i efterårsferien, hvor Toldstyrelsen og Fødevarestyrelsen i samarbejde målrettet kontrollerer privates indførsel af ulovlige fødevarer fra tredjelande (lande udenfor EU). Der er også planlagt en tilsvarende kontrolkampagne i 2020.

Privat indførsel fra tredjelande af kød og kødprodukter er forbudt, og Toldstyrelsen fratog i slutningen af juli 2019 en stikprøve på 13 pakker af forskellige kødvarer i lufthavnen i Aalborg fra rejsende fra fra 3. land, som alle blev testet for afrikansk svinepest, alle med negativt resultat.

Toldstyrelsen og Fødevarestyrelsen drøfter mulighederne for eventuel anskaffelse af hunde, der er specialetrænet til at kunne opspore fødevarer. Ligesom bl.a. UK, Finland og USA også anvender hunde."

Læs mere om svinepest i Hyo.