Danske Brdr. Toft A/S har fået mulighed for eftermontering af PWM-teknologi på stort set alle sprøjter.

PWM-teknologien er meget udbredt i USA, hvor blandt andet Case IH har tilbudt systemet i mere end 20 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

PWM står for Pulse Width Modulation, som består af en styring og en magnetventil på hver dyseholder. Magnetventilen åbner og lukker mange gange i sekundet, hvorved væsken ud af dysen pulseres. Ved at ændre åbne/lukke frekvensen kan man ændre på væskemængden, selv om sprøjtetrykket er konstant.

Det amerikanske firma af blandt andet GPS-systemer, Raven Precision har tilbudt PWM-teknologi i flere år under navnet Hawkeye.

Siden 2014 har det både fungerede som fabriksmonterede løsninger på flere amerikanske fabrikater og på eftermarkedet.

Teknologien er således udbredt og velafprøvet i blandt andet USA og har efterhånden også fundet vej til Europa, hvor blandt andet flere engelske sprøjteproducenter, herunder Knight nu tilbyder fabriksmonteret PWM teknologi.

Brdr. Toft fortællter, at systemet er meget driftssikre og holdbare og Raven tilbyder to års garanti på Hawkeye.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Raven Hawkeye er et Isobus-system, som enkelt kan monteres på de fleste sprøjter, og kører sprøjten ikke Isobus i forvejen, bliver den samtidig opgraderet med den teknologi.

rich-media-3
Engelske Knight benytter sig blandt andet af teknologien fra Raven.

Fastholde dråbestørrelsen

Hvor en konventionel sprøjtedyse har en begrænsning i doseringsændring inden for et begrænset trykområde, da dråbespektret ellers ændres, kan man med Hawkeye fastholde dråbestørrelsen selv med en meget stor doseringsændring.

Dette giver mulighed for at ændre hastighed og/eller dosering i langt højere grad end med konventionelle dyser. Anvender man eksempelvis GPS baserede tildelingskort til variable dosering, giver Hawkeye nye muligheder for en markant større variation end det hidtil har været muligt. Samtidig spares en del dyseskifte, da én dyse med PWM giver samme spand i ydelse som 3 til 4 almindelige dyser, fortæller Brdr. Toft.

Brdr. Toft fortæller desuden, at man med Hawkeye får en meget mere ensartet sprøjtning og samtidig en mere præcis afdriftskontrol, da trykket og dermed dråbestørrelsen fastholdes konstant trods en variation i doseringen.

For at fastholde en jævn fordeling med dysernes dobbelte overlap, pulseres hver anden dyse i takt således, at de åbner og lukker på skift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved anvendelse af PWM skal man være opmærksom på dysevalg, idet injektionsdyser normalt ikke kan anvendes. Der findes dyser specielt udviklet til PWM, eksempelvis Billericay Pulzar.

Sektionskontrol og kurvekontrol

Med Raven Hawkeye kan de vanlige sektionsventiler spares væk, idet magnetventilen på hver dyse lukker lynhurtigt for væsken. Dette giver en hurtigere og mere præcis åbne-lukke funktion i forager og kiler, samt ved spotsprøjtning efter tildelingskort.

Som standard kan Hawkeye lukke i 16 sektioner, men i HD versionen tilbydes aflukke på enkletdyseniveau. Opgradering til HD kræver blot tilkøb af en kode.

Netop spotsprøjtning efter tildelingskort har der været meget fokus på de seneste år, og skal man sprøjte præcist, er det nødvendigt at lukke på enkeltdyseniveau, så her kommer Hawkeye HD virkelig til sin ret.

rich-media-5
Hawkeye-systemet giver mulighed for kurvekontrol

Foruden en åbne-lukke funktion i forager, kiler og ved sporsprøjtning, giver Hawkeye mulighed for kurvekontrol. Med stadig bredere bomme får man en markant uens fordeling på tværs af bommen, når man drejer mens der udsprøjtes. Det skyldes naturligvis, at periferihastigheden er meget forskellig på indvendig og udvendig side af bommen. Indvendig får man en kraftig overdosering og udvendigt en kraftig underdosering. Anvendes flydende gødning ses dette meget tydeligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men med Hawkeye pulseres forskelligt på tværs af bommen, hvilket give en jævn fordeling.

Også når man accelererer fra forageren, kan man opleve af nogle sprøjter ikke kan regulere hurtigt nok, således at der over- eller underdoseres afhængig af reguleringsventilens position ved opstart ? med Hawkeye bliver doseringen helt jævn.

Indbygget diagnosefunktion

Hver magnetventil forbindes via Canbus og Raven Hawkeye har et indbygget diagnosesystem, således at man på terminalen i kabinen kan se, om der er fejl på den enkelte dyse. Der findes tillige en app, således at man bag sprøjten med mobiltelefonen i hånden kan se, hvilken dyse der er problemer med, og samtidig aktivere dyserne én ad gangen i forbindelse med inspektion og service.