Mens der tidligere på ugen blev bekræftet gode udbytter ud af Ukraine og Frankrig, så fulgte det tyske landbrugsministerium trop på ugens sidste hverdag. Fra officielt hold ventes den tyske kornproduktion i denne sæson at stige 18 procent til 44,7 millioner tons, skriver Jyske Markets.

Heraf ventes hvedeproduktionen at ende på 23 millioner tons, 14 procent over sidste sæson. Dermed fortsætter udsigterne om en god forsyningsbalance for indeværende sæson, og det presser markedet lavere. En anden bekymring er den haltende efterspørgsel. Skæver man til de traditionelt store eksportører har de mere eller mindre alle ondt i eksporten. Siden sæsonstart primo juli har Rusland samlet eksporteret 7,3 millioner tons, og er dermed 10 procent lavere sammenlignet med sidste år. USDA estimerer at den globale hvedehandel denne sæson stiger syv millioner tons, et billede der ikke kommer til udtryk i aktiviteten på nuværende tidspunkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

FOB-priser

Faldet i den globale efterspørgselsvækst trækker markedet lavere, ikke kun på Matif og i Chicago. Også de russiske FOB-priser presses lavere og lød i slutningen af sidste uge på 188 $/ton, mod 195$/ton primo august.

Hvedemarkedet bunder traditionelt primo september, og vi forventer at have lagt det værste høstpres bag os. Stemningen er fortsat negativt og forsyningerne gode. Sidste års tæring på lagrene har kurs mod at blive genoprettet denne sæson og blive rekordstore. Vi venter dog at den sæsonmæssige bund er ved at indfinde sig og det værste høstpres er overstået.

Vi ændrer på den baggrund vores anbefaling, og råder hvedekøbere til at udnytte prisfaldene til at afdække sig. Vi forventer at priserne retter sig, og det lavere prisniveau bør også begynde at understøtte efterspørgslen fra importørerne. Stigninger henover efteråret bør omvendt udnyttes til at få solgt ikke allerede afregnet produktion.

Majs

De faldende hvedepriser gjorde det svært for majsen ikke at følge trop, med et hvede/majs spread der snævrer ind. Samtidig svækkes både den argentinske peso og den brasilianske real, og det favoriserer de sydamerikanske eksportørers konkurrenceevne. Den amerikanske majs begynder dog at se ud til at have svært ved at blive presset meget lavere. Usikkerheden om arealer, udbytter og den sene tilsåning lurer stadig. Majsen i Chicago ser på den baggrund attraktiv ud i nuværende prisniveau, og der skal ikke mange pip til om frost, før det vil øge risikopræmierne. Øgede risikopræmier til majsen vil den anden vej rundt også give lidt afledte effekter til hveden, der bliver relativt mere attraktivt prissat.

Raps

Palmeolien udviste i august en pæn stigning på samlet 7,9procent, som effekt af en pæn stigning i eksporten til Kina. Kina er verdens næststørste køber af palmeolie, og stigningen i efterspørgslen signalerer mere positive udsigter for de vegetabilske olier, hvor priserne på både palme- og sojaolien har været presset i bund af gode forsyninger. Palmeolien støtter op om rapsfrøene der igen handler over 380 ?/ton, og vi forventer der fortsat er luft opad på den konto.