Lyt til artiklen:

Vigtige forhandlinger om afgrødekorridor til G20

00:00
Hastighed: ???x
01:34

Abonnementsartikel

Afgrødekorridor G20 topmødet løber af stablen tirsdag og onsdag, og bliver fulgt tæt i forhold til en forlængelse af aftalen.

Tyrkiets præsident Erdogan har udtalt, at en forlængelse har hans højeste prioritet på topmødet mellem landene i G20, som står for Group of Twenty Finance Ministers and Central Bank Governors.

Jo tættere på deadline vi kommer uden en aftale, jo højere sandsynlighed vil der indprises for at aftalen ikke forlænges, som er lig med risiko for højere priser på afgrøder hen mod lørdag, skriver Jyske Bank i sin afgrødekommentar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I tillæg til en eventuel forlængelse håber Ukraine på at få åbnet op for eksport fra havnen i Mykolaiv, der var største eksporthavn før krigen (35 procent af korneksport via havne).

Geografisk er Mykolaiv placeret godt i forhold til de tre operationelle havne i dag i forhold til at eksportere hvede fra det sydlige Ukraine, hvor hovedparten produceres. Skulle havnen inkluderes i en ny aftale, vil det isoleret trække hvedepriser ned, hvor Matif-hvede på nuværende tidspunkt handles med en 11 procent præmie til CBOT.

Desuden skal man ikke glemme Ruslands potentielle eksport af afgrøder, hvor tempoet de seneste måneder er øget. Der er sanktioner på russiske banker, men ikke på afgrødeeksportører, og selv en lempelse af sanktioner vil ikke udelukke fortsat selvsanktionering blandt vestlige firmaer i forhold til transport og forsikring af russisk korn.

Eventuelle indrømmelser overfor Rusland vil derfor først vise sig i eksportdata over tid, hvis det viser sig at mulighederne for eksport forbedres, skriver Jyske Bank.