Ved hovedsageligt at spise plantebaserede fødevarer og mindre kød og animalske produkter, får du bedre hjertesundhed og en lavere risiko for at dø af et hjerteanfald, slagtilfælde eller anden hjertekarsygdom. Det viser ny undersøgelse, der er offentliggjort i Journal of the American Heart Association. Det skriver ScienceDaily.

- Selvom du ikke behøver at opgive kød helt, antyder vores undersøgelse, at det at spise en større andel af plantebaserede fødevarer og en mindre andel kød kan hjælpe med at reducere din risiko for at få et hjerteanfald, slagtilfælde eller anden type hjerte-kar-sygdom, siger hovedforsker, Casey M. Rebholz, Ph.D., adjunkt i epidemiologi ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Baltimore, Maryland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskere gennemgik en database med information om madvaner fra mere end 10.000 middelaldrende amerikanske voksne, der blev overvåget fra 1987 til 2016, og som ikke i forvejen havde hjerte-kar-sygdom. Forskere kategoriserede derefter deltagernes spisemønstre efter andelen af plantebaserede fødevarer, de spiste mod mængden af kød.

Lavere risiko for sygdom

Personer, der spiste de mest plantebaserede fødevarer generelt, havde en:

16 procent lavere risiko for at få en hjertekarsygdom såsom hjerteanfald, slagtilfælde, hjertesvigt og andre tilstande;

32 procent lavere risiko for at dø af en hjertekarsygdom og

25 procent lavere risiko for at dø af en hvilken som helst årsag sammenlignet med dem, der spiste mindst mulig plantebaserede fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores resultater understreger vigtigheden af at fokusere på ens diæt. Der kan være en vis variation i individuelle fødevarer, men for at reducere risikoen for hjerte-kar-sygdomme skal folk spise mere grøntsager, nødder, fuldkorn, frugt, bælgfrugter og færre kødbaserede fødevarer, siger Casey M. Rebholz.

Planter kontra kød

Dette er en af de første undersøgelser, der undersøgte andelen af plantebaserede kontra dyrebaserede diætmønstre i den generelle befolkning, understreger Casey M. Rebholz. Tidligere undersøgelser har vist hjerte-sundhedsmæssige fordele ved plantebaseret diæter, men kun i specifikke grupper af personer, såsom vegetarer eller syvendedagsadventister, der spiser en for det meste vegansk diæt.

- American Heart Association anbefaler at spise en hovedsageligt plantebaseret diæt forudsat, at de fødevarer du vælger er rige på ernæring, har et lavt sukkerindhold, lavt saltindhold, lavt indhold af kolesterol, mættet fedt og transfedt. Uforarbejdede fødevarer som frisk frugt, grøntsager og korn, er gode valg, siger Mariell Jessup, der er chef for videnskab og medicinsk chef for American Heart Association.

Undersøgelsen er baseret på observationer, hvilket betyder, at der ikke er lavet en beviselig kobling mellem årsag og virkning.