Allerede som barn var Yrsa Bandsberg Thomsen fascineret af landbrugsmaskiner, og som 6-årig fik hun til sin store glæde lov at køre rundt i sin fars traktor.

I dag er Yrsa Bandsberg Thomsen 44 år. Hun beskriver sig selv som lidt af en drengepige, men alligevel valgte hun i 20'erne at arbejde i en kvindedomineret verden - nemlig hjemmeplejen. Senere hen begyndte hun også på uddannelsen som sygeplejerske, men der gik ikke lang tid før Yrsa valgte at droppe studiet på grund af en depression.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For at have noget at lave købte jeg en veterantraktor, som jeg skilte ad fra ende til anden og renoverede. Jeg begyndte samtidig at sælge reservedele til veteraner, og her fik jeg idéen til at gøre en virksomhed ud af det, så det gjorde jeg i 2008, fortæller Yrsa Bandsberg Thomsen, om virksomheden YT Dele, som i dag tilbyder køb af reservedele til både nye, ældre og veterantraktorer.

- Jeg har specialiseret mig i at købe reservedele til traktorer, som er mere som fem år gamle. Der er mange af de store virksomheder, der gerne sælger ud med rabat. Jeg finder reservedelene via en database, hvor jeg kan se deres lagerbeholdning. Jeg opkøber til næsten alle mærker og ikke kun til Ford, som er mit Logo, siger Yrsa Bandsberg Thomsen, og tilføjer;

- Der kan være mange penge at spare for kunden ved at gøre det på den her måde - især hvis de har tålmodighed til 1-2 dages leveringstid.

Specialopgaver

Det er ikke kun reservedele, som Yrsa Bandsberg Thomsen beskæftiger sig med.

- På et tidspunkt spurgte en kunde, om jeg ville lave en klovbeskæringsboks til ham, for den, han gerne ville have, var ikke på markedet, fortæller Yrsa Bandsberg Thomsen, der straks sagde ja til kundens forespørgsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
- Landmanden ved som regel, hvad han eller hun vil have, så det får vi os en snak om, fortæller Yrsa Bandsberg Thomsen, der fremstiller klovbeskæringsbokse efter ønske. Privatfoto.

- Jeg lavede en model, der kan køres ind over koen. Den fungerer stadig, selvom den i hvert fald er 10 år gammel. Jeg fandt hurtigt ud af, at jeg var god til at lave de her bokse, for de fungerede jo. Så jeg var nødt til at lave nogle flere. Nu har jeg produceret 160 ud fra landmændenes ønsker, siger Yrsa Bandsberg Thomsen, der i dag også modtager andre slags specialopgaver i virksomheden.

- Jeg laver mange forskellige slags opgaver - blandt andet reparerer alt i have-park og svejseopgaver. Og så er jeg begyndt at lave opgaver for en anlægsgartner, som skal have lavet kummer i særlige størrelser i cortenstål, siger den kreative jyde.

Kvinde i faget

Det er kun når Yrsa Bandsberg Thomsen har ekstra travlt, at hun får en hjælpende hånd fra familiemedlemmer - ellers står den 44-årige kvinde selv for alt arbejdet, hvilket nogle gange har undret kunderne.

- Mændene bliver sommetider lidt overrasket, når de finder ud af, at det er mig, der laver det hele, fortæller Yrsa Bandsberg Thomsen, og tilføjer;

- Det drejer sig jo lidt om, hvordan man angriber det, og om man kan spørge om de rigtige ting eksempelvis. For når jeg gør det, forsvinder tvivlen med det samme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom Yrsa Bandsberg Thomsen arbejder i en mandsdomineret branche, har hun kun mødt respekt for det, hun kan.

- Jeg synes, at jeg er blevet godt modtaget. Jeg synes aldrig, det har været noget problem at være kvinde i faget - jeg føler mig respekteret, og mine kunder ved, at de kan komme til mig, når de har brug for hjælp, siger Yrsa Bandsberg Thomsen.

Autodidakt

Yrsa Bandsberg Thomsen er autodidakt, men har repareret traktorer og maskiner, siden hun var helt lille, hvor hun fik lov at hjælpe sin far.

- Jeg har også været dygtig til at læse en værktøjshåndbog, og jeg vil altid gerne lære noget nyt, fortæller hun.

Den 44-årige kvinde bruger også sin tid som frivillig hos hjemmeværnet og som samarit hos Røde Kors. Hun er lidt af en redningskvinde - også når det gælder maskiner, der er gået i stykker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis der er nogle, der sætter noget udenfor min dør, som ikke virker, er det er bare det bedste. Jeg hjælper også gerne på skæve tidspunkter af døgnet, for jeg ved, hvor vigtigt det er, at ens maskiner virker, siger Yrsa Bandsberg Thomsen, der aldrig har følt, at kunderne har udnyttet hendes hjælpsomhed.

rich-media-6
Om det er fra Danmark eller udlandet, ved Yrsa Bandsberg Thomsen, ejeren af YT Dele, præcis, hvor hun skal finde reservedele til ældre traktorer. Foto: Josefine Ørts Felletoft.

Den bedste reklame

YT Dele holder til i en staldbygning i Yrsa Bandsberg Thomsens barndomshjem, der ligger i Janderup, tæt ved Varde. Her har hun indrettet både reservedelslager samt værksted.

- Jeg kunne også have haft en stor butik, men det har jeg bevidst valgt fra. Jeg vil gerne kunne tilbyde fornuftige priser, og det er nemmere at gøre, hvis du ikke har reservedele hjemme for millioner og ansatte, der skal lønnes, siger Yrsa Bandsberg Thomsen, og fortsætter;

- Jeg kan godt lide, at der er høj service, og at der er tid til at kigge og snakke om tingene. Det er en lille virksomhed, og det tror jeg på, at det bliver ved med at være, for jeg kan godt lide det sådan, siger vestjyden, der dog har fået flere og flere kunder gennem årene fra hele landet.

- Jeg har ikke været god til at reklamere for mig selv, så det er egentligt bare gået fra mund til mund. Kunderne har fundet ud af, at jeg altid er klar til at hjælpe, og der er langt mellem utilfredse kunder. Jeg gør alt for, at kunden føler sig tilfreds, og det må være den bedste reklame, fortæller Yrsa Bandsberg Thomsen, der ser sit arbejde som en hobby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det bedste ved at være selvstændig er friheden. Jeg kan både lide de travle og de stille perioder af jobbet, siger Yrsa Bandsberg Thomsen, der håber på flere specialopgaver i fremtiden.

- Jeg vil rigtigt gerne lave endnu flere klovbeskæringsbokse. Jeg synes generelt, det er sjovt, når folk skal have specialbygget noget, og jeg vil gerne have, at kunderne ved, at det er her, de kan få fremstillet deres ønsker, afslutter ejeren af YT Dele.