Stigningerne kommer sammen med nye vejrprognoser der indikerer yderligere regn i både Midtvesten, hvor soft red winterwheat i vid stil er sået, samt i Southern Plains, hvor hard red winterwheat er den store hvedeafgrøde. For begge hvedesorter gør det sig gældende, at de i øjeblikket enten er på vej til, eller i gang med at blomstre, og det våde vejr øger risikoen for, at planterne rammes af svampesygdomme, der i sidste ende kan føre til lavere udbytter, skriver Jyske Markets.

I den forgangne uge hævede USDA dog estimaterne for de amerikanske vinterhvedekonditioner fra 64 procent til 66 procent, men det ser ikke ud til at optage markedet. Ud over bekymringer om udbytter og kvalitet, understøttede de ugentlige amerikanske eksportinspektioner også markedet. Disse kom ind på 757.700 tons, hvilket var et lille fald fra forrige uge, men stadig højere rend forventningerne på 400-600.000 tons.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stærk dollar

Den amerikanske hvede fortsætter med at være konkurrencedygtig på trods af den seneste uges prisstigninger, samt en fortsat stærk dollar, et udtryk for, at det begynder at blive svært at finde varer på gammel høst andre steder, skriver Jyske Markets.

I modsætning til USA er forholdene i såvel Europa og Sortehavet mere optimale. I EU kom det så sent som i går til udtryk ved, at den europæiske afgrødeovervågningsenhed, Mars, hævede estimaterne for udbytterne til kommende høst for hvede og majs.

Prisstigningerne på Matif skal derfor primært ses i relation til udviklingen i Chicago, og bør derfor udbyttes af producenterne, til at sælge ny høst. Hveden har oplevet store prisfald ogrisikopræmien var blevet lille, men efter høst er forsyningssituationen også helt anderledes end for et år siden. Teknisk møder december-terminen modstand i niveauet 180-181 EUR/ton, et niveau der kan testes allerede i dag, her hvor Chicago henover natten handler 1,5 procent højere for majs og hvede.

Majs

Majsen fortsætter prisstigningerne på store forsinkelser i tilsåningen, trods store fremskridt. I søndags estimeres 50 procent af de forventede majsarealer at være tilsået, et pænt hop fra forrige søndag, hvor det blot lød på 30 procent. Alligevel halter såarbejdet stadig væsentligt efter gennemsnittet, og når der kigges fremad i prognoserne, tenderer vejret ikke positivt for den kommende uges markarbejde. Noget overraskende viser den seneste officielle opgørelse over spekulative positioner, at fondene fortsat besidder noget nær rekordstort antal solgte kontrakter ved skæringsdatoen for en uge siden. Efterfølgende er stigningerne tiltaget, og her bør stigningerne være understøttet af shortcovering. Samtidig handler vi på det højeste niveau i knapt et år, og det betyder at størstedelen af fondenes solgte positioner ligger med tab. Det store spørgsmål er, hvor store arealer der bliver tilsået, i forhold til landmændenes oprindelige intentioner tilbage i marts, hvor forberedelserne begyndte. Faldet i majsarealerne lyder for øjeblikket på alt fra to til seks millioner acres.