Abonnementsartikel

USDAs WASDE-rapport endte prisunderstøttende for majs, der trak hveden med højere, samt neutralt til negativ for sojabønner.

Den store overraskelse var som bekendt en nedjustering af de amerikanske majsudbytter på massive 10 bushels/acre til 166, og dertil en nedjustering af de forventede arealer på tre millioner acres. Så store ændringer er ikke tidligere set med juni rapporten. Samtidig blev indgangslagrene opjusteret og forbruget nedjusteret, men det var langt fra tilstrækkeligt til at opveje den lavere forventede produktion. Globalt medfører det at de forbrugsjusterede lagre falder et par procentpoint til 25,6 procent ultimo næste sæson. Noget mere alvorligt ser det ud, hvis vi trækker Kina ud af ligningen, her falder de forbrugsjusterede lagre til blot 11,54 procent, skriver Jyske Markets.

Majs

Majspriserne steg indledningsvist tre procent på rapporten, og stigningen holdte stort set frem til luk. Heldigvis så vi i sidste uge en pæn fremgang i tilsåningen af de amerikanske majsarealer, og denne optimisme kan være en medvirkende årsag til at prisstigningen ikke er fortsat her henover natten, hvor Chicago handler med små fald. Men de t betyder også at majsmarkedet bevæger sig på et knivsæg, og der skal ikke mange produktionsforstyrrende nyheder til, før der sendes nye risikopræmier ind i den amerikanske majs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For nuværende ser det dog ud til at markarbejdet holder kadencen, lige som vejrprognoserne har kurs mod en normalisering af nedbør og temperaturer. USDA vil 28. juni udgive deres kvartalsrapport for den indenlandske amerikanske forsyningsbalance, som også omfatter estimater for majsarealerne på baggrund af undersøgelsesbaserede indikationer fra landmændene. Majspriserne kæmper med at blive sendt højere, og det foreløbige toppunkt har tidligere ageret toppunkt i juli måned 2015 og juni måned 2016. Vil historien gentage sig?

Raps

I Frankrig bekræftede embedsmænd i går de negative udsigter der er for landets rapsproduktion. Det franske landbrugsministerium estimerede den franske rapsproduktion til 3,8 millioner tons, hvilket repræsenterer en nedgang på 1,1 millioner tons i forhold til sidste høst, og det laveste siden 2003-04, hvor produktionen landede på 3,36 millioner tons. Estimatet er på niveau med det seneste estimat fra Strategie Grains, mens Cocerals estimater er et par hundredetusinde tons højere.

Ministeriet fremhævede at rapsen fortsat er hæmmet af vejrkonditionerne siden efteråret som har været overvejende tørt. Landbrugsministeriet har estimeret udbytterne til 2,94 tons/hektar, mens arealerne er estimeret til 1,31 millioner hektarer, det laveste i 15 år. Da estimatet faldt i tråd med nogle af de private analytikers estimater, kom meddelelsen ikke som en total overraskelse for rapsmarkedet, hvorfor en prisreaktion udeblev.

Kigger vi på den substituerende vegetabilske olie, er der ikke meget prisunderstøttende nyt. Palmeolien er igen sendt under 2.000 MYR/ton og kæmper med at finde fodfæste, mens heller ikke sojaolien rykker på sig. De Malaysiske palmeolielagre faldt i maj til det laveste niveau i 10 måneder, på stigende forbrug og eksport. Lagrene er dog fortsat rekordstore for årstiden og i løbet af de kommende måneder bør produktionen igen tiltage.