Dansk økologipolitik er med i opløbet om at vinde FN's Future Policy Award. Det skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse.

Foreningen oplever interesse for dansk know-how om udvikling af både økologipolitik og økologisk salg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk økologipolitik har skabt ny viden, nye markeder og nye løsninger indenfor økologi, og det har bidraget til at gøre Danmark til førende økologiland.

Paul Holmbeck - politisk direktør i Økologisk Landsforening

Future Policy Awards fra FN's fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) har til formål at udvikle og udbrede politik, der virker i forhold til at skabe bæredygtig fødevareproduktion. I år uddeles der priser for økologipolitik, og Danmark er blandt de nominerede.

Økologiplan

Det er "Økologiplan Danmark 2011-2020 - sammen om mere økologi", der er indstillet til prisen. Planen blev lavet af Fødevareminister Mette Gjerskov i 2011 og udbygget i 2015 under Dan Jørgensen. Planen indeholder blandt andet et mål om fordobling af det økologisk areal i Danmark fra 2007-2020, så økologi dækker 15 procent af landbrugsarealet. Et mål, der med meget stor sandsynlighed nås, ifølge Økologisk Landsforening, som var involveret i udvikling af planen.

Kommunale køkkener

Planen indeholder desuden initiativer for blandt andet forbrugeroplysning, forskning, nye økologiske løsninger i mark og stald, omlægningstjek for konventionelle landmænd og hjælp til kommuner, der vil lægge om til økologi i kommunale køkkener.

Stor interesse

- Dansk økologipolitik har skabt ny viden, nye markeder og nye løsninger indenfor økologi, og det har bidraget til at gøre Danmark til førende økologiland. Der er en kæmpe interesse for dansk økologipolitik - fordi det virker. Ligesom der er meget stor interesse for vores tætte samarbejde med vores virksomhedsmedlemmer og supermarkederne om udvikling af markedet for økologi, siger Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening, som har rådgivet politikere og organisationsledere i flere end 30 lande de sidste fem år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi synes selv, at der er mange muligheder for at forbedre dansk økologipolitik i fremtiden. Men vi er meget stolte over de resultater, som dansk økologipolitik har skabt for både økologiske landmænd og virksomheder, og i den grad også for forbrugerne og samfundet, der ønsker meget mere økologi - som vej til bedre miljø, natur, dyrevelfærd, rent drikkevand og fødevarer fri for pesticidrester.

100 lande

Den globale økologiorganisation, Ifoam, har været med til at vurdere nomineringerne. Ifoam har over 900 medlemsorganisationer i 100 lande. Joelle Katto-Andrighetto, Organic Policy Manager i Ifoam, vurderer, at den danske politik har gode chancer for at vinde.

- Danish organic policy is both creative, effective and ambitious. An example for others to follow, especially efforts to bring organic food into the public kitchens, and support for research and market development. Denmark also sets a new standard for dialog and involvement with the organic sector in developing organic politics. It is clear that an active organic policy has helped make Danmark a world leading organic nation, siger Joelle Katto-Andrighetto.

Næste generation

Paul Holmbeck håber, at Danmarks førende position i verden og succes med økologipolitik vil motivere politikere til at fastholde og udbygge en stærk økologipolitik.

- Ligesom med vindenergi, vandteknologi og andre bæredygtighedsbrancher er økologi en styrkeposition for Danmark, som der skal være fokus på og investeres i, for at den kan fastholdes. Investeringer i markedsudvikling, innovation, ny viden og uddannelse har skabt mere og bedre økologi. Men investeringer har været dalende de senere år. Det, håber vi, at vi kan rette op på i år, slutter Paul Holmbeck.