Forskere har fundet en hybrid af to superfarlige skadedyr, der kan skade afgrøder i hele verden.

I forvejen koster skadedyrsangreb i afgrøderne hvert år milliarder af kroner i tabt indtjening i Europa, men også Afrika og Asien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To af skadedyrene er de to nærtbeslægtede arter Helicoverpa armigera, som på dansk hedder kriger træk-ugle og Helicoverpa zea som på dansk hedder majsmøl. Førstnævnte er særligt et problem, fordi den er modstandsdygtig over for pesticider. Det skriver Ingeniøren på sit website.

Hybriden er fundet

Som om det ikke var nok. Australske forskere har fundet en hybrid af lige netop de to skadedyr i Brazilien, og den viser også tegn på at være resistent over for pesticider.

Hybridlarven er blevet fundet i Brasilien, af forskere fra Australiens nationale forskningsorganisation CSIRO, The Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, hvor den allerede har ødelagt store mængder afgrøder. En af forskerne er bekymret, fordi der er tale om individuelle hybrider i et tiårigt forskningsprojekt.

- Ingen af hybriderne var ens, og det tyder på en slags hybrid-sværm, hvor flere versioner af forskellige hybrider kan være til stede samme sted, siger Tom Walsh til Ingeniøren.

Helicoverpa armigera spiser især bomuld, majs, tomater og andre overjordiske grønsager.