Lyt til artiklen:

Kan rotation i kartoffelsorter forlænge resistens mod skimmel?

00:00
Hastighed: ???x
03:44

I et nyt forskningsprojekt, der er bevilget af Novo Nordisk Fonden, vil forskere fra Aarhus Universitet undersøge, om rotation af kartoffelsorter med forskellige former for resistens i stedet kan være fremtidens bekæmpelsesstrategi overfor skimmel.

- Det store forbrug er ikke bæredygtigt af miljømæssige årsager, ligesom det er kontraproduktivt i forhold til målsætningen om at halvere forbruget af pesticider inden 2030. Der er altså et akut behov for, at vi finder nye og innovative metoder til at sænke behovet og forbruget af fungicider i kartoffelproduktionen, forklarer Kim Hebelstrup, der er lektor fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammen med to kollegaer, Chris Sørensen og Isaac Abuley, har han modtaget en bevilling på tre millioner kroner til at undersøge mulighederne for at bekæmpe kartoffelskimmel genetisk ved at kombinere nye forædlingsteknikker med rotation af kartoffelsorter i marken.

Kartoffelskimmel tilpasser sig hurtigt nye former for resistens

Projektet, der hedder Optimal R-gene rotation in potatoes (Opti-R), arbejder videre på teorien om at benytte resistensgener i forædlingen.

- Hvor tidligere teorier har foreslået at samle resistensgener i de mest anvendte kartoffelsorter, så vil vi i stedet finde en optimal måde, hvorpå man kan lave et skifte mellem forskellige resistensgener hver sæson, forklarer Isaac Abuley fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

Ranman Top udgår

Se også:

Ranman Top udgår

Det har vist sig, at kartoffelskimmel hurtigt tilpasser sig resistensgenerne, også selvom flere er til stede på samme tid.

Teorien bag det nye projekt er, at hvis kartoflerne har forskellige måder at være resistente på hvert år, så kan kartoffelskimlen ikke nå at tilpasse sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kalder det vært-resistens, når kartoffelplanten selv har resistente gener mod skimmelsygdommen. Det er en effektiv og miljøvenlig måde at holde kartoffelskimmel fra døren, så længe det virker. Hvis vi kan fastholde den her form for resistens, vil den alene kunne reducere afhængigheden af fungicider kraftigt, siger Chris Sørensen, der er adjunkt fra Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet.

Kartoffelbranchen: - Vi bliver hårdt ramt på vores kemi

Se også:

Kartoffelbranchen: - Vi bliver hårdt ramt på vores kemi

Ifølge forskerne har kartoffelskimmel en unik evne til hurtigt at tilpasse sig forskellige resistensgener i kartoffelplanten, og så er planten igen modtagelig overfor sygdomme. Det betyder, at mange af de resistente gener, der findes i de kartofler, der dyrkes på markerne i dag, enten delvist eller helt er blevet nedbrudt af sygdommen. Derfor har man stadig behov for fungicider.

- Selvom det ikke er lykkedes endnu at skabe en sort, der er helt resistent overfor skimmel, så er vært-resistens vejen frem i forhold til at bekæmpe sygdomme i fremtidens kartoffelavl. Det kræver dog, at vi optimerer anvendelsen af resistensgener, forklarer Isaac Abuley, der fortæller, at man tidligere har forsøgt sig med at stakke flere resistensgener i hver kartoffelsort for at forstærke deres effektivitet.

rich-media-5
Projektet har fået bevilliget 2.999.850 kroner og løber over tre år (Foto: Colourbox)

Stakkede resistensgener er ifølge forskerne en lovende strategi, men det kan ikke alene sikre kartoffelproduktionen. Det gælder især, hvis man dyrker den sammen sort kartofler med de samme resistensgener år efter år. Så vil skimlen med tiden tilpasse sig og overvinde resistensen, også selvom der er flere af dem.

- Vi vil derfor undersøge, om man kan forlænge virkningen af de resistensen via en såkaldt diversitetsstrategi. Den går ud på at skifte mellem resistente gener hvert år, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vil sige, at man hvert år dyrker en sort med en ny slags resistens. På den måde har kartoffelskimlen ikke tid nok til at tilpasse sig hver enkelt resistens, og en bæredygtig kontrol af sygdommen vil være nemmere at opnå.