Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Gæsplaget gods har succes med skræmmedroner
Det er enorme mængder afgrøder der hvert år går tabt, når gæs slår sig ned på danske marker for at fourragere. På de kystnære marker på Gyldensteen Gods på Nordfyn spiser nogle af de flere hundrede-tusinde gæs, der hvert år overvintrer i Danmark, op til 80 procent af afgrøderne, og for godsejeren udgør kampen mod fuglenes ædegilde et problem, skriver Naust Robotics ApS i en pressemeddelelse.
- Det er stort; det er markant. I år havde vi fire-fem hektar med vinterhvede, vi var nødt til at så om. Det vil sige, at så sår vi to gange og høster én gang, og det er selvfølgelig en skidt ting, fortæller den gæsplagede godsejer Frants Bernstorff Gyldensteen, der i 2021 takkede ja, da virksomheden Naust Robotics med base i robotklyngen på Syddansk Universitet ville teste en ny skræmmedrone på Gyldensteen Gods.
Opgaven i projektet på Gyldensteen Gods var at bevise, at dronen kunne flyve og at den kunne skræmme gæs væk, når de var der - og at dronen kunne gøre det gentagne gange i løbet af dagen uden at fuglene blev vænnet til dronen. Og den mission mener godsejeren blev fuldført, selvom projektet ikke fandt sted over hele gåse-sæsonen.
- Gåsesæsonen starter nu og den slutter først midt i maj, så på den måde har de ikke været ude og løse en målbar opgave for godset. Men Naust Robotics har helt klart demonstreret, at deres idé fungerer. Og har man sådan en drone stående på bagsædet af sin bil, så kan man bestemt bruge den til noget fornuftigt, konkluderer godsejeren.
Fem ugers succesfuldt forsøg
Fem uger i træk havde dronen fra Naust Robotics til opgave at holde gæs væk fra nogle af Gyldensteen Gods' arealer, og samtidig registrerede teamet fra morgen til aften dronens indvirkning på fuglenes adfærd. Det viste sig hurtigt, at når en fugleflok havde kurs mod de grønne marker og dronen blev sendt til vejrs, var resultatet i næsten alle tilfælde, at fuglene tog flugten og fløj langt væk. Når dronen i løbet af en periode på to dage havde skræmt fugleflokke væk hver gang, de lagde an til landing, blev de typisk væk i en uge.
Konklusionen for teamet var ifølge Balázs Megyeri, CEO i Naust Robotics ApS, at fuglene havde erfaret, at markerne var beskyttet af dronen.
- Vi kunne med videnskabelig data bevise, at løsningen har mange fordele. Det, der nok træder klarest ud, er, at når højtalerne på dronen afspiller fugle-lyde, så bliver fuglene væk fra markerne i længere tid, end tilfældet er med andre løsninger, forklarer Balázs Megyeril.
At effekten af skræmmedronen blev fastholdt over så lang tid havde man ikke set på forhånd, så det var en øjenåbner. Også for Frants Bernstorff Gyldensteen, som i sin tid på godset har gjort sig mange erfaringer med uønskede gæs.
- Der er ingen tvivl om, at dronen har den fordel, at den er uforudsigelig. Vi prøvede også at lade dronen afspille lyden af et skræmt individ fra den type fugle, man ønskede at skræmme, og selvom jeg ikke har set noget evidens på det, så er jeg sikker på, at det har været en god idé, lyder det fra Frants Bernstorff Gyldensteen, som mener at skræmmedronerne bestemt kan have en fremtid som beskyttere af afgrøderne på Gyldensteen Gods.
Gunstigt tidspunkt
Når vinterafgrøderne har fået godt gang i væksten, er det samtidig det bedste tidspunkt at tage en skræmme-drone i brug, for det er også her, fuglene opsøger gode græsningsmuligheder. Slår fuglene sig først ned, så skal landmanden bruge mange ressourcer og meget tid på genetablere afgrøderne, så ifølge Balázs Megyeri er slutningen af september det bedste tidspunkt, hvis dronen skal i luften før afgrøden bliver ædt.
-Vores erfaring er, at når man henter dronen ud i marken og op i luften, så vil fuglene forsvinde et par timer - og måske kommer de tilbage samme dag. Men skræmmer man dem igen med det samme, så viser resultaterne fra Gyldensteen Gods os, at de bliver væk mange dage i træk derefter, lyder det fra Balázs Megyeri.
Hos Naust Robotics er man klar over, at mange landmænd kan føle sig lidt skræmt af den nye teknologi, og derfor har der været meget fokus på at gøre dronen let at håndtere. Det kræver derfor blot få klik på fjernbetjeningen at betjene den, og arealet, der skal plottes ind, så dronen selv kan flyve sin rute over markerne, klares med en finger på skærmen, og så klarer dronen praktisk talt resten af opgaven selv.
Som reglerne er lige nu, så er det ikke tilladt i Danmark at flyve med dronen uden der er en dronepilot til stede, men et dronecertifikat kan erhverves via en online test.