Lyt til artiklen:

Optiske sensorer kan registrere glimmerbøsser og jordlopper i rapsmarker

00:00
Hastighed: ???x
01:42

Abonnementsartikel

Optiske sensorer kan registrere skadedyr som glimmerbøsser og jordlopper i rapsmarker. Det har et projekt i regi af Miljøstyrelsen vist. Yderligere udvikling er dog nødvendig, før udstyret kan tages i brug

Miljøstyrelsen fortæller, at man i en ny undersøgelse kan konstatere, at optiske sensorer placeret i rapsmarker kan registrere aktivitet af skadedyr som glimmerbøsser og jordlopper.

Det skriver Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.

I 2019 blev det undersøgt, at at optiske sensorer placeret i vinterrapsmarker kan registrere aktivitet af rapsjordlopper i markerne om efteråret, hvor insekterne er aktive med æglægning på de små rapsplanter.

Tilsvarende blev det i 2020 vist, at sensorer også kan anvendes til at opdage aktivitet af glimmerbøsser om foråret, og her blev sensorernes evne til at påvise glimmerbøsser ligeledes valideret.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sensorerne kan derfor på sigt blive brugt til tidligt at varsle om risiko for større angreb.

Der er dog fortsat et stykke vej til, at teknologien kan bruges i praksis.

Blandt andet på grund af sensorernes korte rækkevidde, skadedyrenes spredning på marker samt tekniske udfald.

- En vigtig del af denne undersøgelse har været at vise, at sensorerne er i stand til at genkende de to arter af skadedyr i blandt den store mængde af flyvende insekter, der passerer sensorens søgefelt. Artsbestemmelsen sker på basis af mønsteret i vingebevægelserne, der for den enkelte insektart blev kortlagt ved analyser af flyvende insekter i insektbure, lyder det på styrelsens hjemmeside.

Der blev også tilsvarende forsøgt at indsamle data for to andre skadedyr, skulpesnudebillen og skulpegalmyggen, men her lykkedes det ikke at indsamle nok data..