Én skærm der kan forbedre stort set samtlige maskiner i maskinhuset - det lyder måske som utopi, men det er lige præcis, hvad Ag Leader mener, at de kan levere.

Importen af de avancerede GPS-produkter er landet hos det nye firma Ag Precision fra Ikast, men selvom firmaet er nyt, er der velkendte kræfter bag. Ag Precision deler adresse med maskinhandler AP Auto & Maskinværksted, og virksomheden er stiftet af folkene bag AP Auto & Maskinværksted samt Anders Stefansen, der er servicemontør med stor erfaring i GPS-løsninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var en spændende udfordring for os at overtage importen på et produkt, som vi tidligere har solgt, siger Jens Østergaard, der står for Ag Precision og arbejder hos AP Auto, og fortsætter:

- Jeg må dog indrømme, at der er flere ting, der skal ordnes, når man er importør, end jeg lige havde forventet.

Jens Østergaard har dog kompetent hjælp i form af Claus Bjerre, der tidligere har arbejdet med GPS-produkter hos Precisions Makers. Nu er Claus Bjerre ansat til at sælge Ag Leader-produkterne.

- Vores opgave er at få skabt et godt netværk, som er fordelt over hele landet. Det er ikke vores ambition at få et væld af forhandlere, hvor Ag Leader blot er endnu et af deres produkter. Vi vil gå efter en håndfuld forhandlere, som bliver specialister i Ag Leader-produkterne, forklarer Claus Bjerre.

Nyt liv

Ag Leader er ikke et nyt produkt i Danmark, og som nævnt har AP Auto & Maskinværksted tidligere forhandlet mærket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kort fortalt er Ag Leader en serie produkter, der med hjælp fra GPS-teknologi kan være med til at udnytte ny som gamle landbrugsmaskiners fulde kapacitet.

- Med produkterne kan man forvandle en ældre sprøjte til en Iso bus-sprøjte med en forholdsvis lille investering, siger Jens Østergaard.

Ag Leader laver nemlig de komponenter, der skal sættes på sprøjten, så den kan bruges med sektionsafblænding, der styres via GPS fra Ag Leager-terminalen i kabinen.

- En af de store styrker ved Ag Leader er, at produktet er farveblindt. Det passer nemlig i alle traktormærker, og det kan også flyttes rundt mellem forskellige enheder, forklarer, Claus Bjerre, der mener, at der er god fornuft i at opgradere ældre grej:

- Hvis man sætter Ag Leader-udstyr på en ældre sprøjte, kan man reducere overlappet med to-tre procent, samtidig med at man øger komforten for chaufføren og sikrer de optimale muligheder for planterne på marken, og så er investeringen hurtigt tjent hjem igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En ældre sprøjte kan opgraderes med Ag Leader for omkring 28.000 kroner, hvis man allerede har en Ag Leader-terminal.

- Der er stadig en del, der køber maskiner med hjertet, men hvis de istedet købte med lommeregneren, er jeg sikker på, at de kunne se fornuften i at opgradere eksisterende udstyr, siger Claus Bjerre.

Ældre maskiner

Det er ikke kun sprøjter, der kan få nyt liv med Ag Leaders produkter. Det amerikanske mærke laver nemlig et væld af enheder, der kan monteres på eksempelvis en ældre såmaskine, så den bliver integreret med GPS.

- Man kan opgradere en del gamle maskiner, for det beløb, som man skal afskrive, hvis man køber nyt, siger Claus Bjerre, der fortæller, at der er leveret Ag Leader-produkter på bedrifter fra 80 hektar og op til over 1500 hektar. Samtidig er der også maskinstationer i kundeporteføljen, der kører med otte Ag Leader-anlæg.

- Det er meget let at håndtere No Till-dyrkning og faste kørespor, når man bruges vores skærme. Det gør det også lettere for maskinstationer og landmænd at sætte folk til arbejdet, da de ikke nødvendigvis behøver at have kørt på marken før. Alle oplysningerne ligger allerede i systemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trådløst sammenspil

De avancerede Ag Leader-terminaler kan bruges på et væld af redskaber, og desuden kan de tale sammen på tværs af maskinerne. Det vil sige, at hvis man kører gylle ud med to traktorer på samme mark, vil den ene chauffør være i stand til at se hvor langt de til sammen var nået.

Hos Ag Precision mener man dog ikke, at det kræver stor kundskab at mestre de mange funktioner:

- Før i tiden skulle man være halvt IT-nørd for at få terminalerne til at fungere. Nu taler det hele trådløst sammen, og det er let at sende data fra markerne til eksempelvis en planteavlskonsulents iPad, siger Jens Østergaard.

En del af Ag Leader-løsningen er det såkaldte SMS-system, der står for Smart Management System.

Med systemet kan man indlæse data fra traktorer, redskaber og høstmaskiner, som kobles med GPS-data og danner et overblik over det arbejde, man har lavet i marken i årets løb. Programmet kan også bruges til at forprogrammere ting som gødnings- og kemitildeling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er et optimeringsværktøj, som kan lave rapporter på markniveau. Jeg ved, at det er et værktøj, der kan skabe bundlinje hos de landmænd, der tør tænke anderledes, siger Claus Bjerre.

Med SMS-systemet fra Ag Leader kan man samtidig samle al den viden, som en dygtig driftsleder har i hovedet, på ét sted. Det betyder også, at bedriften ikke er nær så sårbar overfor videnstab ved udskiftning blandt medarbejderne.

- Ag Leader er luksus, når det kommer til GPS-udstyr, men jeg er sikker på, at det kan skabe bundlinje ude hos brugerne, siger Jens Østergaard.