Landbrug & Fødevarer opsagde Porc Ex-breedings tilladelse til at handle med alvsgrise og genetik pr. 1. august 2016. I Maskinbladet har vi tidligere skrevet om, hvordan Porc Ex-Breeding er havnet på Landbrug & Fødevarers sorte liste.

Det har nu fået Hans Kristian Skibby til at stille Ehvervs- og Vækstminister Troels Lund Poulsen et udvalgsspørgsmål omkring rimeligheden i proceduren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- hvis Konkurrencestyrelsen ender med at give dem medhold i klagen, så har de alligevel ingen virksomhed at arbejde videre med,

- Man kan jo overveje, hvorfor vi har muligheden for at udsætte effekten af Landbrug & Fødevarers beslutning til efter Konkurrencestyrelsen har truffet en afgørelse, når det viser sig, at vi ikke vil bruge den i en sag som denne, siger Hans Kristian Skibby, Erhvervsordfører for Dansk Folkeparti.

- Samtidig er det jo bemærkelsesværdigt, at virksomheden Porc Ex-Breeding har været nødt til at lukke virksomheden ned pr. 1. august, og hvis Konkurrencestyrelsen ender med at give dem medhold i klagen, så har de alligevel ingen virksomhed at arbejde videre med, siger Hans Kristian Skibby om Landbrug & Fødevarers beslutning.

Erhvervsordføreren er ikke bange for at kalde Landbrug & Fødevarers måde at agere på for højst tvivlsom.

- Jeg vil gå så langt som at kalde det mafia-metoder, når Landbrug & Fødevarer først blacklister en virksomhed og derefter fordeler deres kunder, siger Hans Kristian Skibby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klage og nyt selskab

Spørgsmålet til ministeren lyder således:

- Hvad er ministerens holdning til, at Landbrug & Fødevarer iværksætter implementeringen og etableringen af et nyt DanAvl-selskab, samtidig med at der er indgivet en klage til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om selvsamme selskab, og samtidig opsiger forhandlere med den begrundelse, at denne ikke har tænkt tilstrækkelig positivt om det nye selskab?

Hans Kristian Skibby begrunder spørgsmålet med at Porc-Ex Breeding har indgivet klage til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen over Landbrug & Fødevarers nye iværksatte strategi, DanAvl, som virksomheden mener danner monopol på markedet og skaber misbrug af dominerende stilling, eftersom alt køb og salg skal styres gennem det nye DanAvl-selskab. Landbrug & Fødevarer har i november 2015 indført et krav i forhandleraftalerne om salg af DanAvl-produkter. Hvis forhandlere skal fortsætte salg af disse produkter, skal de tænke positivt om den nye DanAvl-struktur. Et sådant vilkår fra Landbrug & Fødevarer er usædvanligt i en kommerciel forhandleraftale. Det kræver dermed også, at Landbrug & Fødevarer har kompetencer til at lave et vilkårligt skøn af, hvornår en forhandler ikke har tænkt tilstrækkelig positivt. Landbrug & Fødevarer har på denne baggrund opsagt samarbejdet med Porc-Ex Breeding for manglende positiv tænkning. Sagen har været hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i 9 måneder, og selv om Porc-Ex Breeding har opfordret til brug af konkurrencelovens § 18 b, er dette afvist af styrelsen. Det har resulteret i, at Porc-Ex Breeding har været nødsaget til at lukke sin forretning fra 1. august 2016.