Landbrug & Fødevarer brød konkurrenceloven, da landbrugsorganisationens datterselskab SEA (i dag DBI A/S) i årevis nød godt af fordele indenfor salg af avlsdyr.

Det har Sø- og Handelsretten netop afgjort. Samtidig er Breeders of Denmark A/S blevet tilkendt godt og vel fem mio. kr. inklusive renter i erstatning, fordi firmaet fra Vojens uretmæssigt blev holdt udenfor markedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nu har vi en klar dom, der siger, at bestemte markeder og produkter ikke må være forbeholdt bestemte leverandører,

Jan Lembke-Jensen, direktør Breeders

- Vi er selvfølgelig godt tilfredse med, at vi har fået ret, fortæller Breeders-direktør Jan Lembke-Jensen.

- At det skulle tage 10 år at nå dertil, havde vi til gengæld gerne været foruden. Sagen har været klokkeklar fra begyndelsen, og Videncenter for Svineproduktion har haft utallige muligheder for at indgå forlig. Nu har vi en klar dom, der siger, at bestemte markeder og produkter ikke må være forbeholdt bestemte leverandører, tilføjer han.

Sagen, der har været ført af advokat Joan Vollertsen, Advokatfirmaet Fink, omhandler administrationen af det såkaldte DanAvl-system i årene 2001-2006. Her havde landbrugsorganisationens daværende datterselskab konkurrenceforvridende fordele i relation til andre aktører på markedet.

Breeders of Denmark har med stor succes eksporteret DanAvl-avlsdyr siden 2001. Virksomheden tilbyder både avlssvin, transport og professionel rådgivning indenfor moderne og effektiv svineproduktion og har en ambition om at være den foretrukne partner indenfor omsætning af DanAvl-genetisk materiale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Breeders har så sent som i sommeren 2016 på ny klaget over Landbrug & Fødevarer til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen for organisationens ageren på avlsdyr-markedet.

Formand Erik Larsen fra Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, er i Landbrugsavisen citeret for at sige, at de to sager intet har med hinanden at gøre. Den udlægning er man bestemt ikke enig i hos Breeders of Denmark A/S:

- Man giver det påtænkte nye DanAvl P/S, herunder DBI A/S, Iov til at sælge både krydsningsdyr og renracede dyr, mens andre private forhandlere - herunder Breeders of Denmark A/S som agent - kun må sælge krydsningsdyr. Landbrug & Fødevarer er på mange måder ved at rulle tiden tilbage til forholdene i 2001-2006 og det har vi jo nu rettens ord for var ulovligt, lyder det fra Jan Lembke-Jensen.