Abonnementsartikel

Det er livsfarligt for grise og kyllinger at gå i en for varm stald. Derfor er det en god idé at tjekke alarmen på ventilationsanlægget i staldene en ekstra gang.

I varme sommerdage kører staldens ventilationsanlæg på fuld kraft. Men stopper anlægget, går der ikke lang tid, før dyrene lider og i nogle tilfælde dør. I disse tilfælde skal alarmanlægget give alarm, så problemet kan løses eller der kan etableres nødventilation til dyrene.

- Vi får i denne tid anmeldt skader, hvor ventilationsanlægget er stoppet, som følge af lyn eller anden årsag, men hvor alarmen ikke har reageret. Heldigvis har de uheldige landmænd opdaget det, men det kan sagtens gå galt, siger Svend-Anker Worm fra Topdanmark Landbrug.

- Vi får i denne tid anmeldt skader, hvor ventilationsanlægget er stoppet, som følge af lyn eller anden årsag, men hvor alarmen ikke har reageret.

Svend-Anker Worm fra Topdanmark Landbrug.

Telefonkæden ender blindt.

Mange landmænd har flere telefonnumre kodet ind i deres alarmanlæg, så der bliver sendt besked til relevante kontakter, hvis anlægget går ned. Men det er vigtigt at holde denne liste ajour.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi oplever gang på gang, at den eller de medarbejdere, hvis numre er på listen, enten ikke er ansat mere eller har skiftet telefonnummer. Der er også mange, der slukker telefonen, hvis de er på ferie i udlandet for at undgå dyre regninger. Og så er en telefonkæde ubrugelig, fortæller Svend-Anker Worm, som derfor opfordrer til, at man jævnligt kigger på listen med kontaktnumre.

Betjeningsfejl almindelig årsag

Fejlbetjening af anlægget, fx efter det har været slået fra ved udlevering eller vask, er også en kendt årsag til, at skaderne opstår. Ofte sker det i forbindelse med, at arbejdsrutinerne ændres ved ferie eller i høsttiden.

Medarbejderne skal selvfølgelig kende til alarmanlæggets funktion, men derudover kan man lægge en fast rutine ind med, at man altid tjekker alarmanlægget, før stalden forlades.

- Elektronik er en god og nødvendig hjælp i landbrugsproduktion, men de menneskelige fejl opstår trods alt stadig. Derfor er det nødvendigt, at man laver nogle procedurer og systemer, som sikrer, at man ikke en dag kommer til at åbne døren til et staldafsnit med døde grise, siger Svend-Anker Worm.