Abonnementsartikel

I en tid hvor økonomien strammer, og alle lavthængene frugter for længst er plukket, er det vigtigt at vi holder os midt på vejen og ikke går til yderlighederne.

Mælkeproducent Kurt Nielsen ved Ringkøbing har sammen med sin kvægkonsulent og Karl Skovgaard fra Demetra de sidste to år haft fokus på at plukke alle de lavthængende frugter og optimere produktionsprisen på mælk. Det har ikke været en let proces, og der er lagt mange timer i det.

Hvis man spørger kvægkonsulent Brian Pilgaard fra Kvægkonsulenten, har vi i Danmark alt for stort fokus på dækningsbidrag og produktionsresultaterne, og alt for lidt indsigt i produktionsprisen for de kilo mælk vi producerer. Vi har i Danmark en gennemsnitlig produktionspris på 2,70 kroner pr. kg mælk, holdt op imod at afregningsprisen i gennemsnit de sidste ti år, har været 2,55 kroner pr. kg mælk.

- Vi skal lære at holde produktionsprisen nede, siger Brian Pilgaard og uddyber:

- Vi kan let producere en masse kilo mælk, men hvis det er for dyrt for os, nytter det jo ikke noget.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Hos Kurt Nielsen er det lykkes at få produktionsprisen ned fra 2,9 kroner pr. kg mælk i 2014, men målsætningen er, at han helst skal ned under 2,26 kroner pr. kg. i 2017, og det ser ud til han når en del af vejen i 2016.

- Efter vi har fået lavet et budget for den målsætning, styrer jeg mere efter det, siger han og fortsætter:

- Tidligere fik vi kun lavet driftsbudgetter i bedriftsløsning, og dem kunne vi ikke rigtig bruge til noget som helst, i dag er der nogle simple styringsværktøjer, der gør det nemt og overskueligt, også for bankerne.

Et af de første tiltag, som Kurt Nielsen tog i samarbejde med sin konsulent, var at droppe økologien og omlægge til konventionel produktion igen.

- Det var i den periode, hvor Arla opfordrede flere til at droppe økologien, fordi de havde for meget økologisk mælk, fortæller han.

Brian Pilgaard pointerer dog, at omlægningen primært skyldes muligheden for at hente mere mælk ud af køerne, og at der var en længere diskussion bag denne beslutning.

Efter omlægningen har Kurt Nielsen valgt at lade maskinstationen leje marken, så han kan koncentrere sig fuldt ud om stalden.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere, i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 20. maj.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.