Økologi virker for mange landmænd som en yderligere stramning af de mange regler, der i forvejen er gældende for landbruget. Og for nogle landbrug er der ikke mulighed for at drive sin gård økologisk, for eksempel fordi køerne skal på græs. Økologi er imidlertid et alternativ, der i Danmark giver et bedre dækningsbidrag pr. ko, bedre holdbarhed og færre sygdomstilfælde. Det konkluderer jordbrugsteknolog Anni Willumsen Tved efter sit afslutningsprojekt som jordbrugsteknolog.

Økonomisk tjener de økologiske mælkeproducenter 850 kroner mere pr. ko ifølge Business Check 2011.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I programmet SimHerd har Anni Willumsen Tved på tre bedrifter med tre forskellige ydelsesniveauer beregnet, hvor meget ekstra der vil være at hente i dækningsbidrag pr. ko ved omlægning til økologi. Det er udregnet med en forudsætning om en ydelsesnedgang på 10 procent og en bedre sundhed på 20 procent. Resultaterne har vist sig at være positive.

I gennemsnit er der således 602 kroner mere at hente pr. ko fra år seks-ti efter en omlægning ved de tre ydelsesniveauer og ud fra et gennemsnitligt reproduktions- og sundhedsniveau.

Selvom økologiske køer yder mindre, er der penge at hente på grund af bedre holdbarhed og reproduktion samt højere mælkeafregning.

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 19. juli. Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.