Abonnementsartikel

De økologiske mælkeproducenter ser ud til at gå fra et gennemsnitligt driftsresultatet på minus 500.000 kroner i 2009 til et plus på 200.000 kroner i 2010.

De store økologiske mælkeproducenter har været hurtigt ude med regnskaberne i år - formentlig for at vise, at skuden er vendt efter et 2009, hvor der ikke var meget at glæde sig over.

Lave afregningspriser og stor gæld gav et gennemsnitligt underskud på en halv million kr. Særligt de store mælkeproducenter blev ramt af den lave afregningspris. Det skriver FoodCulture.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan se, at der er stor overvægt af de store mælkeproducenter, der havde et utilfredsstillende regnskab sidste år, der har fået udarbejdet et tidligt regnskab i år, og det er disse regnskaber, vi på nuværende tidspunkt kan analysere på. Det betyder, at vi ikke kan sige, hvilket niveau årets resultat vil ende på. Men vi kan se, at det bliver meget bedre end sidste år, siger økonomikonsulent på Videnscenter for Landbrug, William S. Andersen til FoodCulture.dk.

Strammet op på bedrifterne

De foreløbige tal viser, at de 61 økologiske bedrifter, analysen er baseret på, i gennemsnit lavede et underskud på 971.000 kroner i 2009, mens de i år laver et nulresultat. 

- Det er altså en fremgang på knap en million kroner, og det er en meget stor fremgang. Når vi ser på hele gruppen af økologiske bedrifter, kan vi ikke forvente en lige så stor fremgang. Men man kan forvente at underskuddet, der altså i gennemsnit var på en halv million kroner i 2009, forbedres til et niveau over 200.000 kroner i overskud som gennemsnit for 2010, siger William S. Andersen.

I løbet at de næste tre uger kommer den store mængde af regnskaberne ind, og Uffe Bie, formand for Landbrug & Fødevarer, Økologisektionen er meget spændt på, hvad forklaringen på den store fremgang er. 

- Der er selvfølgelig kommet en højere mælkepris og et lavere renteniveau, og så er der nok også blevet strammet kraftigt op på budgetterne rundt omkring på bedrifterne, siger Uffe Bie.

Artiklen fortsætter efter annoncen