Interessen for at dyrke uden plov i Danmark har aldrig været større end nu. Det prægede også stemningen hos Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i Danmark (FRDK), der holdt generalforsamling og temadag onsdag 24. februar i Vissenbjerg på Fyn.

- Vi har et støt stigende medlemstal, vi har en sund økonomi, og fagligheden har højsæde, hvor vi alle inspirerer hinanden til at udforske, hvordan vi bliver bedre til at bevare den jord, vi har til låns af næste generation og det klima, vi alle er en del af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Om ministeren har vildledt folketinget, kan jeg ikke afgøre

- Hans Dahm, formand FRDK

- Hvis vi holder snakken om økonomi og Landbrugspakke væk, vil jeg påstå, at de vigtigste emner nu er frugtbarhed i jorden, biodiversitet og CO2. Det ses tydeligt med alle de artikler, der er i fagpressen om disse emner. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at FRDK har været den vigtigste faktor i at få sat disse emner på dagsordenen. Det kan alle vi medlemmer af FRDK være stolte af, fastslog formand Hans Dahm i sin beretning til de cirka 100 deltagere i generalforsamlingen.

Nu oppe på 473 medlemmer

FRDK har det seneste år fået 50 nye medlemmer, og modregnet frafald er der nu i alt 473 medlemmer i Danmark og udlandet.

Desværre findes der ingen statistik for, hvor mange hektar, der i alt drives uden brug af plov i Danmark - hverken hos FRDK's medlemmer eller totalt. Men som trenden er internationalt, skipper også flere og flere danske landmænd plovene for at opnå de fordele, der er ved at drive pløjefrit., lyder det fra foreningen

- I årets landbrugstælling vil Danmarks Statistik for første gang i flere år igen spørge ind til pløjefri dyrkning og direkte såning, berettede Hans Dahm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kritik af regler

Hans Dahm kom ind på de danske særregler for lovpligtige efterafgrøder og MFO-afgrøder

- De er så restriktive, at kun ganske få arter og ingen bælgplanter må indgå i dem. Vi har skrevet flere breve og afleveret høringssvar, hvor vi har givet udtryk for det stærkt utilfredsstillende i den forskelsbehandling, vi bliver udsat for i forhold til vores EU-kollegaer. Det er vi ikke mindst, fordi denne forskelsbehandling bygger på nogle politiske partiers holdninger og ikke den saglige faglighed, vi kan fremvise, lød det fra talerstolen.

Projektchef i arbejdstøjet

FRDK ansatte 15. april 2015 Hans Henrik Pedersen som projektchef. Hans opgave er blandt andet at fremme de pløjefri dyrkningssystemer til fordel for FRDKs medlemmer.

- Vi ønsker at øge den faglige viden baseret på projekter og forsøg her i Danmark. Det er ret begrænset hvad, der er lavet af den slags i årenes løb, og vi har ikke altid været godt tilpas med de forsøg, der har været udover OptiTill og Optiplant, fastslog Hans Dahm.

I forbindelse med temadagen fremlagde FRDKs projektchef en opremsning af de projekter, der er søgt om støtte til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kommentar til Landbrugspakken

Hans Dahm sluttede sin beretning med nogle kommentarer til Landbrugspakken, som måske koster miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen hendes ministerpost.

- Om ministeren har vildledt folketinget, kan jeg ikke afgøre. Men at 2.000 tons kvælstof, som udvaskningen ville blive øget med de første tre år, inden den såkaldte baseline-effekt bliver indregnet, har kunnet skabe så meget mediebevågenhed, er uforståeligt, fastslog han i sin beretning.

Og han fortsatte:

- De 2.000 tons kvælstof er langt mindre en den årsvariation, forskerne regner med, der er grundet vejrliget. Det er biologiske processer, vi snakker om, og der er ikke en facitliste eller et regnestykke, der præcist kan vise, hvad udvaskningen bliver, påpegede Hans Dahm.

Genvalg af bestyrelse og formandskab

Ved valg af medlemmer til bestyrelsen var der genvalg af alle de medlemmer, som var på valg. Eneste nyvalg var til posten som folkevalgt revisor. Efter en årrække ønskede landmand Kurt Nielsen ikke genvalg. Hans efterfølger blev landmand Jens Arne Sørensen fra Knebel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter afslutningen af generalforsamlingen og temadagen konstituerede FRDK-bestyrelsen sig uden ændringer. Dermed er landmændene Hans Dahm og Søren Ilsøe stadig henholdsvis formand og næstformand.

De øvrige medlemmer af bestyrelsen er landmændene Michael Meyer, Henrik Terp, Jesper Thorøe, Torben Bay Jørgensen, maskinkonsulent Karl Jørgen Nielsen og planteavlskonsulenterne Søren Søndergaard samt Claus Mose. Som observatører fortsætter konsulent Janne Aalborg Nielsen, Seges, og professor Jørgen E. Olesen, Aarhus Universitet.