Lyt til artiklen:

Jorden kan bære maskinerne på pløjefrit landbrug: Stort set alle kartofler bjerget

00:00
Hastighed: ???x
02:55

114 ud af 120 hektar kartofler er blevet bjerget hos Bimpel Landbrug ved Tønder. Landbruget har ikke pløjet, inden kartoflerne blev lagt, og driftslederen siger, at han har oplevet færre problemer end kollegaer, der pløjer.

- Vi er rimelig godt med, og vi har kunne køre noget længere, siger Frank Berndt, der er driftsleder hos den sønderjyske landbrug i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har kørt strip till i snart seks år, hvor der løsnes en rille, som kartoflerne lægges i. Forud er der harvet i fem centimeters dybde for at have nok jord til at lave kamme af. Frank Berndt oplyser, at der er få problemer med sten på ejendommen, men det har været nødvendigt at stenfræse på omkring fem procent af arealet.

- Vi har 75 centimeter mellem kartoffelrækkerne af jord, vi overhovedet ikke har rørt, og på de marker, bærer vi langt bedre oppe. På de arealer, det har det været nødvendigt at stenfræse, der går vi bare ned, fortæller han.

Frank Berndt har selv bygget strip till-systemet på foran kartoffellæggeren. Det består af en 40 millimeter bred spids, der løsner ned i 35 centimeters dybde. Der placeres samtidig gødning i sporet, og kartoflerne er lagt i én arbejdsgang.

- Det er den vej, jeg gerne vil gå. At vi kører så lidt som muligt i marken og bearbejder den så lidt som muligt. Jeg kan ikke forstå, det skal være nødvendigt at være så hård ved jorden for at dyrke kartofler, siger han.

Pløjefri marker bærer bare bedre

FRDK PløjefriRådgiver og planteavlskonsulent hos LRS Søren Wind har set flere eksempler på, at det er en fordel at være pløjefri landmand i år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det virker helt klart til, at de pløjefri jorder bærer bedre oppe under de her ekstreme forhold, vi har haft i år, siger Søren Wind.

Han har haft det helt inde på livet, fordi han har været ude at tage jordprøver.

- På de upløjede marker har jeg kunnet køre, fortæller han.

Dog understreger rådgiveren, at uanset om man kan køre eller ej, så skal man nøje overveje det, før man kører ud, når der er så vådt som i år. Det kan give alvorlige strukturskader.

- Men har man kartofler, der skal bjerges, eller en vigtig ukrudtsbekæmpelse, så kan man være nødt til det, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
I fredags var det slut. Da stod grundvandet helt op i jordoverfladen. Men indtil da kunne driftsleder Frank Berndt, Bimpel, tage kartofler op, og næsten hele avlen er bjerget. Foto: FRDK

Vandet har fået overtaget

Selvom Frank Berndt har kunnet køre længere i kartoffelmarkerne, så er det ved at være slut nu, og der står stadig seks hektar.

- Vi er nødt til at stoppe nu. Grundvandet står op i niveau med jordoverfladen, og maskinerne er umulige at styre. Jeg ved ikke, om vi får de sidste seks hektar, fortæller han.