Lyt til artiklen:

Fremtidens landmand er pløjefri

00:00
Hastighed: ???x
04:00

På Landbrug & Fødevarers Plantekongres i Herning Kongrescenter blev pløjefri landmand Martin Molbo forleden kåret som fremtidens landmand i kategorien Bæredygtighed.

Prisen gives til en landmand, der har udviklet og iværksat bæredygtige initiativer i virksomheden, der har været med til at styrke én eller flere af virksomhedens bundlinjer; den miljømæssige, den sociale og den økonomiske bundlinje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Martin Molbo er en ung landmand, der arbejder med bæredygtighed i alle aspekter af sin virksomhed. Han driver begge sine fødehjem med 500 hektar og 675 søer og smågriseproduktion.

Styrkelse af økonomi

I september i år byttede han marker med en nabo for yderligere at rationalisere.

Martin Molbos rationelle tilgang til bedriften betyder, at den i dag har en sund økonomi, skriver FRDK i en pressemeddelelse. Da Martin Molbo i 2022 overvejede at bygge og udvide svineproduktionen, var banken klar, og han opkøbte 150 hektar.

Udvidelsesplanerne blev dog droppet, da Corona sendte priserne i vejret. I stedet renoverede han og sænkede soantallet, så jordtilliggendet i dag er i god harmoni med husdyrproduktionen, og han er selvforsynende med foder.

- Den beslutning er jeg rigtig glad for i dag, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I markdriften tænker Martin Molbo især på bæredygtighed. Både økonomisk, men også klima-, natur- og miljømæssigt. I 2017 lagde han om til pløjefri dyrkning og arbejder sig mere og mere over i conservation agriculture, hvor han arbejder med at genopbygge humusindholdet i sin jord ved at bearbejde den mindst muligt, bruge efterafgrøder og have et sundt sædskifte.

Miljømæssig bundlinje

Dyrelivet på og under jordoverfladen er også markant forandret på de seks år, Martin Molbo har drevet sin bedrift pløjefrit, fremgår det af pressemeddelelsen.

Han har desuden taget kiler og hjørner ud til biodiversitetsformål. I år har han valgt ikke kun at tage de obligatoriske fire procent ud i CAP-ordningen, men har øget det til syv procent.

- Vi har udtaget en del små marker og kiler, som det ikke gav mening at dyrke. Vi kørte alt for langt for at dyrke de forholdsvis små arealer. Og det er faktisk skønnere at se på biodiversitet og fugleliv, end at spilde en masse tid og penge, siger han.

Frivilligt vådområde

Martin Molbo er desuden frivilligt gået med i vådområdeprojekt Skjern Enge, som han har lejet ud i 20 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg synes, det er dejligt, at det kan blive til god natur, siger Martin Molbo

I år har Martin Molbo desuden lavet en aftale med en fårehyrde om, at hyrdens får afgræsser hans frøgræsmarker i stedet for at spilde penge og diesel på at få marken brakpudset med en maskine, som ovenikøbet også kunne risikere at lave strukturskade i marken.

- Det er en del af hele bæredygtighedstankegangen. Afgræsning af frøgræsmarker med får ligger helt naturligt i forlængelse af principperne og tankerne bag conservation agriculture. Nemlig at det skal være en omkostningseffektiv produktionsform med så lidt skade på jorden som muligt, siger han.

Den sociale bundlinje

Han beskæftiger syv ansatte, hvoraf en er elev.

- Vi har stort set altid haft elever, en eller to ad gangen, for jeg mener, at vi har en forpligtelse til at få uddannet de unge mennesker inden for landbruget. Det er vi simpelthen nødt til, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Martin Molbo er optaget af at skabe en god arbejdsplads blandt andet gennem god ledelse, og han er en af de få landmænd, der har lavet en klimaberegning på sin bedrift med ESG Green Tool.

Han er desuden engageret i lokalsamfundet.