Abonnementsartikel

Kan traktoren styre sprøjtens sektionskontrol - så kan den også styre Bredals nye ISOBUS-kompatible sektionskontrol.

På Agromek i 2014 viste danske Bredal den første F8 bugserede spreder med sektionskontrol. Serien indeholder to modeller i den bugserede udgave, henholdsvis F8 og F10, og til sommer kan Bredal også køre sektionsafblænding på den liftmonterede model.

Sektionskontrollen er bygget op med de to gummibånd, som kører uafhængig af hinanden.

- Når computeren registrer, at sprederen nærmer sig en kile, så vil den gradvist sænke farten på det bånd, som vender ind mod kilen, og samtidigt flyttes nedfaldspunktet for gødningen på spredetallerkenen og spredeviften fra sprederen flyttes dermed ind i marken, fortæller Jacob Bangsgaard fra Bredal.

Overholder standard

Den nye type gødningsspreder fra Bredal er udelukkende udviklet som en ISO-BUS spreder, og løsningen er lavet i samarbejde med TeeJet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Har traktoren ikke en ISO-BUS-terminal, så kan Bredal leverer en ISO-BUS-kompatibel terminal fra tyske Müller. Desuden kan der leveres et komplet montagesæt med GPS antenne og den nødvendige software. Müller terminalen kan også anvendes sammen med andre ISO-BUS redskaber, og indeholder også et sporfølgningsprogram.

- Idet det nye software overholder ISO-BUS-normerne til sektionskontrol, så kan vi kobles os op på traktorens integrerede terminal, hvis den lever op til ISO-BUS-normerne om sektionskontrol, og dermed spares den ekstra terminal i kabinen, forklarer Jacob Bangsgaard.

I alt kan systemet håndtere sektionskontrollen i 12 sektioner.

Kuperet terræn

Den nye Bredal spreder kan også fungere på kuperet terræn, idet den indeholder en tilt-sensor.

- Forrest på maskinen sidder tiltsensoren, og når maskinen eksempelvis kører ned af bakke, så vil den øge hastigheden på båndene, så den altid doserer og spreder præcist, selv i kuperet terræn, påpeger Jacob Bangsgaard.

Tiltsensoren anvendes samtidigt til at korrigere vejesignalet, så den korrekte vægt altid vises.

Nedløbspositionen af gødningen indstilles automatisk når der indkodes en arbejdsbredde og indstillingen tilpasses under kørslen hele tiden til den mængde der spredes, så det bedst mulige spredebillede altid opnås, uanset om der køres hurtigt eller langsomt.

Både nedløbsindstillingen til spredning i marken, og til kantspredning kan let ændres, hvis det er nødvendigt at optimere på spredebilledet, dette er især vigtigt ved de mange forskellige gødningstyper, der i dag findes på markedet.

F8 indeholder otte kubikmeter og F10 indeholder ti kubikmeter og er begge bugserede spreder, mens den liftmonteret Bredal mode først kommer til sommeren 2016.