Lyt til artiklen:

GPS-styret præcisionsgødskning giver et minimum af spild

00:00
Hastighed: ???x
04:00

Jens Christensen driver to ejendomme i henholdsvis Herringløse og Lille Rørbæk på Sjælland med i alt 94 hektar planteavl.

Han arbejder efter No-Till-princippet uden harvning og pløjning af jorden og følger overordnet set ideerne bag Conservation Agriculture, hvor man bearbejder jorden mindst muligt og tilstræber høj biodiversitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor har Jens Christensen holdt øje med mulighederne inden for præcisionslandbrug og GPS-styret sektionskontrol, der kunne hjælpe ham med en præcis tildeling af kunstgødningen og med at undgå lejesæd i kiler og på foragre.

Selv om han egentlig var godt tilfreds med sin Bredal TX 3500-spreder, som han anskaffede sig i 2012, var han derfor åben for at skifte, og valget faldt på en liftophængt Bredal F4.

Rustfrit stål

I foråret fik Jens Christensen leveret en liftophængt Bredal F4-spreder, som han nu bruger til to-tre gange spredning af kunstgødning i foråret på markerne med raps, hvede og byg.

Han lægger vægt på, at hele sprederen er bygget til at kunne holde, for eksempel er den udstyret med hydraulisk drev, fordi det holder og giver mindre vedligeholdelse, og at gødningskassen er udført i rustfrit stål, fordi gødning er aggressivt.

Den rummer op til fire tons gødning og passer fint til bedriftens John Deere 6175 med 175 hestekræfter, og som han også bruger til den GPS-styrede og Isobus-opkoblede marksprøjte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sprederen er med den komplette udstyrspakke, som omfatter Isobus/GPS-styring, sektionskontrol med 12 zoner, automatisk kile- og kantspredning, vejeceller med videre.

Det hele styres via det enkle betjeningspanel i førerkabinen, hvor alle funktioner og indstillinger er tilgængelige. Da sprederen er udstyret med Isobus-opkobling, kommer Bredals brugerflade automatisk frem på John Deere skærmen i førerkabinen.

Reduceret spild

- Gødningen bliver bare placeret bedre med den nye F4. Jeg har ikke længere problemer med lejesæd i kiler og på foragre, og dermed får jeg også en nemmere høst, siger Jens Christensen.

rich-media-3
Med den nye gødningsspreder har Jens Christensen ikke længere problemer med lejesæd i kiler og på foragre. Arkivfoto: Agrofoto.

Han kan konstatere, at kombinationen af vejeceller på sprederen, GPS-styringen og den præcise sektionskontrol efterlader et meget fint spredebillede og efterlader højst nogle få kilogram gødning i sprederen - noget som vidner om en meget høj præcision. Kantspredningsfunktionen, der fungerer til begge sider, er også en stor fordel, mener han.

Tildelingskort

- Vi sælger efterhånden stort set kun gødningsspredere med Isobus/GPS-styring, fordi der er mange fordele, siger Jacob Bangsgaard, som er ansvarlig for Bredals salg på det danske marked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fremhæver, at den variable tildeling af gødning samt sektionslukningen, hvor man undgår overlap i gødskningen, er blandt de vigtigste faktorer, når landmændene skal udskifte deres gamle gødningsspreder.

Det er blevet stadig vigtigere, at gødningssprederen kan arbejde med tildelingskort, fordi det betyder, at man kan fritages for at dyrke efterafgrøder på én hektar for hver otte hektar, der drives som præcisionslandbrug.

Denne funktion er dog ikke relevant for Jens Christensen, fordi han arbejder efter CA-princippet, hvor der altid er plantedække på markerne.

Nem introduktion

Ifølge Jens Christensen er det nemt at downloade den rigtige spredetabel fra Bredals hjemmeside, så man altid arbejder med et korrekt spredebillede i forhold til de forskellige gødningstyper, der bruges på bedriften.

Mange landmænd kan måske have teknologiskræk, men det er der ingen grund til, ifølge Jens Christensen. En repræsentant fra Bredal og forhandleren kom forbi, og de gav en to timers introduktion og tog med en tur i marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget simpelt, det kører bare, fastslår Jens Christensen.

I øvrigt var forhandleren, Roskilde Maskincenter, sikker i sin sag og lod derfor den gamle gødningsspreder stå, så Jens Christensen kunne sammenligne og opleve fordelene. Forhandleren afhentede først den gamle, da landmanden var overbevist om, at den nye Bredal F4 levede op til hans forventninger.