Maskinbladet, Norge

I flotte omgivelser ved Norges største indlandssø, Mjøsa i landsbyen Ringsaker, cirka 80 kilometer nord for Oslo, bor Lars Peter med sin familie på landsbyens præstegård, som han har overtaget efter hans far i 2011.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gården er et godt eksempel på en typisk heltidsbedrift i Norge, og ejendommen tæller 60 hektar jord, 18 kødkvæg og en årlig produktion på 1.200 slagtesvin. Lars Peter arbejder på fuldtid som Case IH sælger hos A-K Maskiner i Norge, der er den norske importør af Case IH og New Holland, og derfor har han stadig faderen ansat til at passe gården.

- Vi byggede ejendommen om i 2002, hvor der var 35 malkekøer på bedriften, men grundet bedre priser på svinekød, satte man slagtesvin ind på ejendommen, fortæller Lars Peter

I 2014 lå prisen for 1 kg svinekød på 24 danske kroner, mens mælkeprisen lå på knap 5 danske kroner. Prisen er næsten uændret indtil videre i 2015.

Nye maskiner i marken

Gode priser i stalden smitter også af på resten af bedriften. I 2014 byggede Lars Peter dermed et helt nyt maskinhus og værksted, som rummer en ganske fin maskinpark.

- Til sæson 2015 har jeg investerede i en helt ny New Holland TC 4.40 mejetærsker med fire ryster og 15 fod skærebord, fortæller Lars Peter og glæder sig til høsten 2015 med den nye mejetærsker, som blev byttet ud med en ældre Claas Dominator 68. Foruden bedriftens egne 50 hektar med korn, skal der også høstes lidt ude for andre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinparken tæller desuden en nyere Case IH Puma 160 CVX, som med seks cylindre og 160 nomielle hestekræfter betegnes som en større traktor i Norge.

- Traktoren er udstyret med trinløs transmission. Det er virkelig blevet populært i Norge og er noget, jeg mærker meget i mit job som maskinsælger, forklarer Lars Peter.

Foruden den trinløse Case IH, så råder bedriften også over en McCormick MC 115 med frontlæsser, og maskinerne fordeler sig på blandt andet en fire-furet Kverneland vendeplov, en 3 ton Tune tipvogn samt to sneslynger og sandspredere.

- Vi kører årligt og ryder sne og står for grusning 200 timer hver vinter, så det giver også en god udnyttelse af grejet også i de kolde måneder.

I det helt nye maskinhus har de 500 kvadratmeter værksted blandt andet gulvvarme. Selve bygningen er opbygget i træ i flot Norsk stil, og faktisk står det i lokalplanen, hvordan bygningerne på landet skal se ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stenholdig jord

Markplanen hos Lars Peter består primært af 40 hektar vårbyg til fremavl, 10 hektar med frøgræs til salg, samt 10 hektar græs til foder. Som sædskifte tager han en rotation med frø-græs i markplanen.

- Jorden er ret speciel, da den første halve meter jord består af godt lerjord, mens resten er grus og meget stenholdigt. Derfor bliver jeg nødt til at vande jorden meget, da selv den kraftige lerjord ikke kan holde på vandet, som hurtigt udvaskes til gruslaget.

Lars Peter råder over to Bording vandere, som forsynes fra den store Mjøsa-sø, og på den måde er omkostningerne til vanding begrænsede.

Udbyttet i vårbyg til fremavl ligger typisk på seks ton pr. hektar.

Foderet til slagtesvinene bliver købt, da prisen på fremavlskornet er bedre end den pris, som Lars Peter giver for foderet til grisene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kødkvæget spiser wrapballer, som dels kommer fra græsmarkerne, der ligger to år, og dels fra selve frøgræshalmen, der også presses og wrappes.

Fra maj til september sættes kødkvæget ud af stalden og græsser hele sommeren på fjeldet.

Dyrene i samme stald

Stalden på ejendommen består af en tre etages bygning, hvor der på øverste etage er indrettet en lade med mulighed for blanding af foder til både svin og kødkvæget.

I stueetagen går grise og køer "side om side", hvor de første 75 procent er indrettet til svinestald, og resten er indrettet til kødkvæget.

I kælderen kommer bedriftens smågrise ind ved 25 kg, og Lars Peter samarbejder med en nabo, som har søer og producerer smågrisene til Lars Peter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I seks til otte uger går grisene i kælderen og får noget mere proteinholdigt foder, end når de sendes op i slagtesvinestalden. En elevator står for transporten op i staldens næste etage, og når der kommer 200 smågrise ind ad gangen, så tager det kun en times tid for Lars Peter at transportere grises op i slagtesvine-stalden.

Slagtesvinene sendes på slagteri ved 110-120 kg, og det giver 80 til 85 procent rent slagte-kød pr. gris.