I år er der nogle landmænd, der ikke kunne nå den årlige slåning af deres brak- og græsmarker, inden fristen udløb 15. september på grund af store mængder nedbør på deres marker.

Hvis du er blandt dem, har du mulighed for at påberåbe dig force majeure frem til 6. oktober. Det kan du gøre ved at skrive ind til NaturErhvervstyrelsen i et brev eller mail eller i en eventuel kontrolsituation. Det kræver dog, at du kan dokumentere, at du på grund af usædvanlige omstændigheder ikke kunne slå dine marker til tiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når du påberåber dig force majeure, er det vigtigt, at du samtidig skriver til NaturErhvervstyrelsen, at hvis NaturErhvervstyrelsen ikke kan anerkende din dokumentation for særlige omstændigheder, så vil du i stedet trække de dele af dine marker, du ikke kan slå, ud af din ansøgning om grundbetaling. Dermed undgår du risikoen for et større træk i støtten, hvis dine marker ikke lever op til kravene for at modtage direkte landbrugsstøtte.

Nye betalingsrettigheder

Som noget nyt i EU's landbrugsreform gælder det særligt for 2015, at alle betalingsrettigheder, som ikke bliver udnyttet, skal inddrages.

NaturErhvervstyrelsen vil dog sørge for, at berørte landmænd, som er ramt af vådt vejr og har brug for at trække marker ud af ansøgningen om landbrugsstøtte, i stedet kan få samme antal betalingsrettigheder tildelt i 2016, så de bliver holdt skadesløse.

Rent formelt får du disse betalingsrettigheder ved at søge fra den nationale reserve i 2016.

Forsinket landbrugsstøtte

Hvis fristen for slåning skulle udsættes, ville det medføre, at støtten først kunne udbetales efter nytår pga. en senere afslutning af kontrollen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er desuden usikkert, hvor meget en udsættelse af slåningsfristen ville hjælpe, da arealer, der er for våde til at slå nu, sandsynligvis ikke bliver mere tørre, jo længere ind i efteråret, NaturErhvervstyrelsen kommer.

Kontrol af slåningskravet

NaturErhvervstyrelsen er nu i gang med at kontrollere, om slåningskravet er overholdt.

Hvis du har rettet dit Fællesskema eller sendt NaturErhvervstyrelsen et brev om force majeure, tager NaturErhvervstyrelsen hensyn til det i kontrollen.