Fra 2018 bliver det forbudt at bruge plantebeskyttelsesmidler på alle miljøfokusområder. Det skyldes nye EU-regler på området. For MFO-efterafgrøder og -græsudlæg gælder forbuddet otte uger efter høst af hovedafgrøden. Miljø- og Fødevareministeriet oplyser, at kontrollen af forbuddet skal udføres i hele denne periode.

Udbetaling ved afslutning

Dette forbud vil få betydning for de landmænd, der anmelder MFO-græsudlæg i majs. Det fremgår nemlig af EU-reglerne, at alle kontroller i hele landet skal være gennemført, før man må starte udbetalingen af landbrugsstøtte. Majs høstes ofte først i løbet af oktober måned, og kernemajs endda tit i november. Derfor vil kontrollen af sprøjteforbuddet på majsarealer strække sig helt ind i januar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konsekvensen bliver, at de landmænd, der i 2018 anmelder MFO-græsudlæg i majs, ikke kan få udbetalt direkte arealstøtte, herunder grundbetaling og grøn støtte, før 8 uger efter høst af alle majsmarker med MFO-græsudlæg. Hvis alle majsmarker med MFO-græsudlæg er høstet inden 1. december 2018, kan landbrugsstøtten til disse landmænd blive udbetalt fra 1. februar 2019. De landmænd, der ikke anmelder MFO-græsudlæg i majs, kan forvente at få udbetalt støtten i samme takt som i 2016.