Fremover kan du bruge markbræmmer som MFO, det oplyser Landbrugsstyrelsen.

De nye MFO-markbræmmer erstatter MFO-randzoner, som afskaffes fra 2018. Du må lægge bræmmerne hvor som helst, så længe de støder op til dine omdriftsarealer, det vil sige langs vandløb og søer, i markkanten og midt på marken, skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bræmmerne skal være mellem 1 og 20 meter brede. De kan være støtteberettigede under grundbetalingen, og de kan tælle med som miljøfokusareal (MFO) med en faktor 1,5.

Hvis du vil søge grundbetaling og anmelde bræmmen som MFO, skal du hvert år udføre en landbrugsaktivitet på bræmmen. Du kan tage slæt, lade bræmmen afgræsse eller så en blomsterblanding.

Landbrugsstyrelsen oplyser, at bræmmen altid skal ligge op ad et omdriftsareal på sin længste side. Hvis din MFO-markbræmme på sin længste side støder op til et areal med permanent græs eller en anden permanent afgrøde, som eksempelvis lavskov eller frugttræer, kan den ikke medregnes som MFO.

Du må ikke etablere vildt- og bivenlige tiltag på selve markbræmmen, men du kan etablere vildttiltag på den tilstødende omdriftsmark.

Man skal tydeligt kunne skelne markbræmmen fra det areal, den støder op til. Der kan eksempelvis være et skift i plantedækket, et hegn eller en plovfure.