Lyt til artiklen:

Ødelagte afgrøder af skybrud kan udløse force majeure

00:00
Hastighed: ???x
01:36

Abonnementsartikel

Landmænd har mulighed for at påberåbe sig force majeure, hvis MFO-efterafgrøder eller frivillige målrettede efterafgrøder er mislykkedes eller fremspiringen er væsentligt forsinket på grund af ekstraordinære vejrforhold.

For at få anerkendt force majeure, skal forholdene være usædvanlige og uforudsigelige. Hvis de udsåede efterafgrøder er skyllet helt væk i et skybrud, eller fremspiringen mislykkedes på grund af vedvarende tørke, kan det i mange tilfælde betragtes som en uforudsigelig hændelse, skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det er dog en forudsætning, at man har forsøgt at etablere dine efterafgrøder rettidigt, hvis man vil have anerkendt force majeure i forbindelse med mislykket eller forsinket fremspiring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De usædvanlige og uforudsigelige forhold skal desuden dokumenteres. Man kan som dokumentation henvise til DMI's tørkeindeks eller nedbørsdata, indsende fotos eller lignende.

Lovgivningen ikke giver mulighed for force majeure på pligtige, husdyrefterafgrøder og obligatorisk målrettede efterafgrøder. Det er kun muligt at få anerkendt force majeure for MFO-efterafgrøder og frivillige målrettede efterafgrøder. Hvis din pligtige eller husdyrefterafgrøde ikke er fremspiret i tilstrækkeligt omfang, har man inden den 10. september mulighed for at anvende opsparede efterafgrøder til at opfylde kravet, skriver Landbrugsstyrelsen.

Alternativt kan man indtil et eventuelt kontrolbesøg, eller hvis man ikke får kontrol frem til 31. januar 2023 nedskrive sine arealer med pligtige, husdyrefterafgrøder eller obligatoriske målrettede efterafgrøder.

Læs mere om, hvordan man anmoder om force majeure.