Et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Dansk Biavlerforening, FJD (De Stående Jagthundeklubber) samt rådgivningsselskabet Heden & Fjorden har udmundet i et projekt, hvor 47 landmænd har etableret striber med natur i Herning Kommune. I alt er det blevet til 27 kilometer naturstriber.

Idéen til projektet kom fra Herning-Ikast Landboforening, og udsprang fra et ønske om at skabe bedre dialog med andre grønne organisationer, og derfra opstod tanken om at lave et fælles projekt til gavn for faunaen i det åbne land.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enkelt projekt

Som en del af projektets opstart var Heden og Fjorden behjælpelige med at udarbejde en folder om idéen med naturstriberne, og den folder blev alle landmænd, som i foråret kom i kontakt med en af rådgivningscentrets planteavlskonsulenter, fik folderen stukket i hånden med en opfordring til at tilmelde sig og angive, hvor meget man ville have lavet.

Der, hvor naturstriberne skulle etableres, skulle landmændene blot undlade at så, så ville en udvalgt maskinstation komme og etablere striberne i en bredde på tre meter. Landmændene skulle selv betale for at få striberne etableret og selv afregne med maskinstationen, mens Herning Kommune gik med i det gode initiativ og sponserede de frø, der skulle anvendes.

Stor interesse

I løbet af kort tid meldte 47 lodsejere sig som interesserede. De har i gennemsnit fået lavet 575 meter hver, så det er alt i alt blevet til 27 kilometer, hvilket er en succes langt ud over, hvad projektudvalget havde forestillet sig.

Striberne ligger i dag rundt om i Herning Kommune - mange langs offentlige veje, hvor alle, der færdes, kan have glæde af dem. Der er anvendt en lang række plantearter, der er til gavn og glæde for alt fra insekter til agerhøns og harer.

Og projektet er ikke gået upåagtet hen. Flere har holdt ekskursioner til naturpletterne, hvor bestyrelsemedlem fra Herning-Ikast Landboforening, Jens Simonsen, har fortalt om projektet, og på Landsskuet var der mange, som henvendte sig for at få mere at vide.