Abonnementsartikel

Bülows Maskinstation har i sæson 2014 kørt med en Arcusin automatisk ballesamler med stor succes.

Hvordan samler man årligt 30.000 bigballer effektivt?

Det spørgsmål har Bjørn Bülow, indehaver af Bülows Maskinstation, fundet et effektiv svar på: Med en Arcusin-ballesamler til 12 bigballer - eller 27 minibigballer - så kan han hurtigt få samlet nogle baller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ideen til vognen kom fra de våde høstår, hvor det var umuligt at køre med lastbilen i marken for at samle ballerne. Så skal man alligevel have en traktor ud med halmvogn for at fragte ballerne til lastbilerne, og så går lidt af ideen af konceptet, fortæller Bjørn Bülow.

Høj fart - høj kapacitet

Hos Bülows Maskinstation presser man årligt 30.000 bigballer med kun tre bigballepressere.

- Vi kører med tre Krone BigPack 12130 4x4 bigballepressere, hvoraf to er fra 2012. De har hver presset 30.000 baller på tre sæsoner, så det bliver til mange halmballer, som skal samles.

Lige præcis de mange baller opnås kun med en meget høj fart under arbejdet, og det er netop en anden grund til ballesamlevognen:

- Det er helt umuligt at spænde en halmvogn efter bigballepresserne, når kørsel i marken foregår med 20 kilometer i timen - det er der ingen ballevogn, der kan holde til, påpeger Bjørn Bülow og fremhæver, at han af netop samme grund har valgt en boogie-undervogn på sine ballepressere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bjørn Bülow ejer ikke jord selv, og køber dermed al halmen ude, og det betyder, at markerne skal ryddes pænt op:

- Vi efterlader markerne i en pæn tilstand, hvor ballerne er samlet sammen til enden ved landevej eller lignende.

Kræver stor traktor

En Fendt 939 Vario TMS kører med Arcusin-ballevognen, og det er også nødvendigt med en stor traktor til opgaven:

- Vognen i sig selv vejer otte ton, og dertil kommer de 12 bigballer, fortæller Bjørn Bülow, som også fremhæver kapaciteten:

- For at det skal hænge sammen, skal der ske noget i en fart, og vi kører derfor mellem 10 og 20 kilometer i timen og samler ballerne. Ballerne kan let samles op med en hastighed på 10 kilometer i timen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det tager dermed ikke mange minutter for at læsse 12 bigballer på vognen.

24 baller system

Ballevognen kan selv læsse ballerne af, og det giver netop yderligere kapacitet på vognen:

- Hvis en traktor med ballevogn først skal læsse ballerne i marken, og derefter hjem og læsse dem af, så kan vi hurtigt indhente den tabte kapacitet i kun at have 12 baller på vognen i den tid vi ikke bruger på af- og pålæsning, fremhæver Bjørn Bülow.

Han fortæller, at hvis laden, hvor ballerne skal stå i, ligger i nærheden af marken, og forholdene tillader det, så kører vognen selv hen til laden og læsser ballerne af.

- Ellers passer vores system fint sammen, hvor lastbilen tager 24 baller ad gangen, fortæller den sjællandske maskinstationsejer.