På præcis 100 års åbningsdagen for Johs. Mertz i Nykøbing, blev der i fredags afholdt reception i Nykøbing Falster med mange besøgende.

Af Morten Damsgaard

Cirka 500 besøgende lagde vejen forbi Johs. Mertz A/S i fredags i forbindelse med virksomhedens 100 års jubilæum.

- I dag for præcis 100 år siden, havde Johannes og Irma Mertz første åbningsdag i Slotsgade 24 i Nykøbing. De havde næppe drømt om, at firmaet stadig bestod i 2015 ? og i hvilke rammer, sådan indledte Lise Bennike talen til receptionen, som blev afholdt i fredags den 9. januar fra Johs. Mertz nuværende adresse i Nykøbing Falster.

- Det er en historisk dag. Jeg synes vi kan tillade os at sige, at der ligger 100 års hårdt arbejde bag os.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I 100 år har vi arbejdet for og med det danske landbrug. Det har været 100 år i hastig udvikling - og selvom landbrugserhvervet har eksisteret i mere end 100 år, er det langt mindre end 100 år siden, mekaniseringen for alvor tog fart. Forretningen startede med at sælge kuglelejer og i dag sælger vi maskiner, der er så store og så avancerede, at vores stifter Johannes Mertz, nok ville have knebet sig i armen, undret sig sammen med sin fru Irma- og røget en ekstra cigar, for at forstå omfanget af udviklingen, fortalte Lise Bennike, som idag er den ene af to direktører.

Tredje generation ved roret

Johs. Mertz har altid kørt med to direktører, og foruden Lise Bennike sidder tredje generation også på direktørposten i form af Per Mertz.

Efter Johannes og Irma Mertz overtog sønnen Jørgen Mertz forretningen, og Per Mertz er dermed Jørgens søn.

Den store maskinforretning har i dag mange produkter i programmet, og Lise Bennike:

- Vi er gået fra kuglelejer til plove, de første traktorer, mejetærskere midt 1940'erne og frem til i dag at repræsentere to af de førende traktormærker på markedet. Selvom jeg nødigt vil fremhæve nogen frem for andre ? fordi alle vores leverandører er vigtige for os - så er det jo ganske naturligt, at det er vores hovedleverandører bidrager mest til vores omsætning og aktivitet. Vi er stolte af at have været forhandler af Ford New Holland siden 1968 og Case IH siden 2005. Kverneland har været med gennem en menneskealder, Amazone i over 30 år og Ropa siden år 2000.

Mange projekter

- Gennem årene har der været sat mange skibe i søen. Nogen er kuldsejlet men de fleste er nået sikkert i havn. Vi havde blandt andet en spændende årrække med Mertz Corn og de amerikanske stålsiloer, hvor der i det sidste driftsår blev solgt over 100 siloer og en stor del af salget, var eksport til Sverige og de baltiske lande. LM Corn solgte vi i 2009 for at koncentrere os hundred procent om maskinerne, fortalte Johs. Mertz anden direktør Lise Bennike i sin åbningstale på dagen for jubilæet.

- Da vi sidste år gik i gang med at planlægge vores jubilæum, blev vi hurtigt enige om, at det skulle foregå dels i marken, dels i butikken og ende med en reception. Ved at holde de fire markdemonstrationer og maskinudstillinger under overskriften 100 dage til vi fylder 100 år, fik vi nemlig lejlighed til at få talt med rigtig mange af kunder, som også besøgte os til receptionen. I december havde vi åbent hus i butikkerne i Nakskov, Faxe og Nykøbing og 100 timer med gode tilbud, fortalte Lise Bennike.

Trofaste medarbejdere

- På personalesiden, har vi været begunstiget af særdeles trofaste medarbejdere. Gennem årene har vi fejret ikke mindre end 20 40-års jubilæer og 58 25-års jubilæer. Når vi sidst i januar skal holde fest med personalet og ledsagere mere end 200 deltagere, har vi den store fornøjelse at kunne overrække 3 medarbejdere dronningens fortjenstmedalje i sølv for mere end 40 års trofast tjeneste, fortalte Lise Bennike også i sin tale.

Mertz historie

1915: Johannes og Irma Mertz åbner maskinforretningen

1938: Mertz åbner afdeling i Nakskov

1949: Johs. Mertz dør 60 år gammel. Sønnen Jørgen Mertz bliver meddirektør sammen med Irma

1956: Maskinforretningen i Nykøbing flytter i større lokaler og Claas forhandlingen kommer til

1965: Der bygges nye lokaler i Nakskov

1968: Mertz får forhandlingen af Ford

1970: Mertz overtager de nuværende lokaler i Nykøbing

1973: Maskinforretningen i Nakskov udvides

1974: Ny 2.600 m3 udstillingshal indvies i Nykøbing

1989: Mertz overtager Faxe Maskincenter og åbner ny afdeling i Faxe

1990: Mertz får forhandlingen af New Holland

1996: Første skov- haveafdeling åbner i Faxe

1999: Første jagt-fritidsafdeling åbner i Nykøbing

2000: Johs Mertz udvides med Mertz Corn

2002: Ny maskinforretning og værksted indvies i Faxe

2007: Mertz afhænder halvdelen Mertz Corn

2010: Mertz afhænder den sidste halvdel af Mertz Corn

2013: Mertz flytter sin afdeling i Sorø til nye bygninger i Ringsted