Efter 17 dage og 2500 kilometer gennem is og sne har Antarctica2-ekspeditionen nu nået Sydpolen i hel tilstand. MF 5610-traktoren kan nu få en kort puster, inden turen igen går hjemad til startpunktet ved kysten.

Med ankomsten til Sydpolen lykkedes ekspeditionen også med forsøget på at gentage Edmund Hillarys 56 år gamle bedrift med at nå Sydpolen ved hjælp af traktorer - denne gang var Hillarys grå Ferguson TE20-traktorer dog afløst af en stor, rød MF 5610.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi står ved en rød- og hvidstribet pæl med en spejlkugle på toppen og flag rundt om. Dette er Sydpolen - så lang mod syd, det er muligt at nå. Det er utroligt - der står en Massey Ferguson-traktor på Sydpolen. Vi er ekstatiske og stolte over at være her, lød det fra hele holdet bag ekspeditionen, da målet var nået.

Sol døgnet rundt

På grund af midnatssolen på Antarktis, som giver dagslys hele døgnet, har holdet valgt at operere med et døgn på 30 timer, hvoraf de 23 blev brugt på at køre. Massey Ferguson oplyser, at motoren på traktoren har kørt næsten uafbrudt siden ekspeditionens start 22. november.

Turen over Antarktis' bjerge i 3200 meters højde og 56 graders frost var en stor udfordring for ekspeditionen, som også oplevede, at alt kommunikationsudstyret gik i sort under en solstorm.

Efter at have pustet ud på isen ved Sydpolen i en dags tid vender holdet nu igen næsen mod Novo Airbase, hvorfra holdet skal flyve tilbage til Cape Town i Afrika. Holdet planlægger i bogstaveligste forstand at køre i sine egne spor på tilbagevejen. Forventningen er, at sporene er iset til og derfor hurtigere at køre i end at lave nye spor.