Abonnementsartikel

Skibbild Smede- og maskinforretning har fundet en god niche: Her er man specialister i Fendt og tager begejstret mod specialopgaver.

Ude efter en lettere brugt Fendt - nyistandsat og måske importeret fra England? Eller måske skal din nuværende Fendt bare serviceres lige efter bogen?

Så kunne Skibbild Smede- og maskinforretning i den lille by Skibbild ved Vildberg ikke så langt fra Herning være stedet at tage hen. Her regerer Jørgen Bay, og han har kastet al sin kærlighed efter Fendt - i erkendelse af, at når man er en lille maskinforretning, er det nødvendigt at specialisere sig i et eller ganske få mærker, da kapaciteten umuligt kan række til at være specialist i alt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er jo ikke nok bare at hænge skiltene op. Vores speciale er helt klart traktorer og især Fendt. Det duer ikke at spænde over alt for meget, når vi trods alt - ud over mig selv - kun er tre svende og en lærling. Og jeg står jo selv for salg og administration, siger Jørgen Bay.

Der har været maskinforretning på adressen på Herningvej i Skibbild siden 1978, og siden 1982 har Fendt også haft hjemme på stedet.

- I 1997 valgte den daværende ejer at trække sig og sætte forretningen til salg, hvorpå jeg så tog springet til at blive selvstændig efter cirka 15 år i branchen, fortæller Jørgen Bay, der forinden var værkfører hos maskinforretningen Nic. Nielsen i Aulum.

Alt i specialværktøj

Med det tidsmæssige forløb har Jørgen Bay nået at opleve både opsvinget op gennem 00'erne - og de mindre gode tider, efter krisen satte ind.

- Vi mærkede nu ikke så meget til det. Salget af brugte traktorer gik ganske vist ned, men undervejs gennem krisen blev kundernes traktorer jo ældre, og det betød flere reparationer på værkstedet. Så vi bevarede det samme antal ansatte, fortæller Jørgen Bay, der har to servicebiler kørende med alt i specialværktøj. Værkstedet råder over alt i SEC værktøj til Fendt, lige fra hydraulik-tester og bærbar pc-er til fejlfinding og programmering af nutidens moderne traktorer. Reservedelslageret har et bredt udbud af reservedele til Fendt, Gregoire-Besson, Agrolux og diverse danske maskiner samt olieprodukter fra Q8.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har områdets største reservedelslager til Fendt traktorer. Hvis vi ikke har det på lager, kan vi få det leveret næste dag fra centrallagre i Danmark og Frankrig, som vi er online med, siger Jørgen Bay.

Gode brugte Fendt

Og det bringer ham frem til det, som han mener, at hans lille virksomhed er bedst til:

- Vi er rigtig gode til at sørge for, at de ikke holder stille derude, for vi har, hvad der skal til af både evner og reservedele, siger Jørgen Bay med en vis stolthed.

Det er også med en vis stolthed, at han fremviser værkstedets dynamometer, en dyr sag, som man ikke finder på alle maskinværksteder af den størrelse. Med den kan man måle traktorens ydelse og PTO-effekten - og den er meget nyttig under fejlfinding. Det nuværende dynamometer er kun halvandet år gammelt.

- Vi har også en dækmaskine, så vi kan skifte de helt store dæk, og selv aircondition kan vi klare, siger Jørgen Bay.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skibbild Smede- og maskinforretning er ikke autoriseret forhandler af nye Fendt-traktorer, men får reservedelene til traktorerne ad de officielle kanaler. Salget består typisk af gode brugte Fendt-traktorer, som Jørgen Bay finder herhjemme eller i England. De sættes fint i stand på værkstedet og sælges videre.

Pladsmæssigt har Jørgen Bay plads til mange års udvidelser. Den gamle del af virksomheden, der har 650 kvadratmeter under tag, ligger på en 2.300 kvadratmeter stor grund på den ene side af Herningvej. Men i 2006 købte han en 13.000 kvadratmeter stor grund på den anden side af vejen, og her har han foreløbig opført en 800 kvadratmeter stor hal, der primært bruges til udstilling.

Også specialopgaver

Ud over Fendt-traktorer gør han også lidt i plove fra Gregoire-Besson og frontlæssere fra Ålö - mens værkstedet sørger for at servicere kundernes maskineri. Distriktet ligger inden for en radius på omkring 75 kilometer.

- Ja, det er vel ud til den anden side af Silkeborg, op til Viborg og ned til Tarm og Ølgod, siger Jørgen Bay, der tilføjer, at man på værkstedet også gerne tager større specialopgaver ind.

- Vi har selv bygget skovtraktorer op til skoventreprenører. Men generelt har vi alle slags kunder, lige fra deltidslandmænd til store maskinstationer, siger Jørgen Bay, der i lighed med andre maskinhandlere ser den klare tendens, at der bliver både færre landmænd og færre maskinhandlere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Så kan jeg til gengæld glæde mig over, at vi har fundet en god niche, siger Jørgen Bay.