Abonnementsartikel

Økologisk Landsforening forlanger handling fra Miljøministeren, så økologiske landmænd ikke endnu en gang får deres høst ødelagt af sprøjtegiften prosulfocarb.

De økologiske æbleavlere, der i 2013 fik deres høst ødelagt af sprøjtegiften prosulfocarb, har nu fået erstatning. Det fortæller Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse.

Foreningen kaldet det en lille sejr for økologer og det gode naboskab, men samtidig kræver de nu handling fra Miljøministeren for at sikre, at skaden ikke gentages.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er meget positivt, at Landbrug & Fødevarer kompenserer vores økologiske frugtavlere for den forurening af økologisk æbler, der er sket i 2013. Økologer, som ikke anvender sprøjtegift, skal naturligvis holdes skadesløse. Vi forventer nu, at miljøministeren vil handle for at sikre, at forureningen ikke gentager sig her i efteråret og i fremtiden, siger Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.

Miljømiljøminister Kirsten Brosbøl er kaldt i samråd i folketingets miljøudvalg på baggrund af Økologisk Landsforenings krav om en mere markant indsats fra Miljøstyrelsen for at holde økologisk frugt fri for de sprøjtemidler, som anvendes i konventionel produktion. Ministeren holder desuden møde i næste uge med Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer om sagen.

Sidste år mistede flere økologiske frugtavlere indtægter - de ca. 200.000 kr. som nu kompenseres - pga. af fund af prosulfocarb i deres æbler. Sprøjtegiften var endt i den økologiske frugt - og sandsynligvis i frugt i danskernes baghaver - fordi giften i det tidlige efterår bruges i et meget stort omfang til ukrudtsbekæmpelse i det konventionelle landbrug. Stoffet fordamper og falder ned med regnvand og fugtig luft langt fra de marker, hvor det anvendes.

Frivillighed er godt, men der er behov for lovkrav

Videncenter for Landbrug og kemifirmaet Syngenta har lavet en frivillig handlingsplan, der skal reducere spredning af stoffet, der kommercielt hedder "Boxer", men Økologisk Landsforening kræver handling fra miljøministeren i sagen.

- Vi er glade for, at der er lavet en handlingsplan, og der har landbruget været mere handlingsorienteret end myndighederne. Men det skal ikke være frivilligt, om landmænd vil være med til at undgå denne forurening af frugtavlernes varer. De ændringer på udstyr og sprøjtepraksis, som Syngenta og Landbrug & Fødevarer mener er virkningsfulde, bør være lovkrav. Det er det, vi drøfter med ministeren i næste uge, og vi håber, at miljøministeren nu er klar til handling, siger Paul Holmbeck.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det haster. Sprøjterne med prosulfocarb kører igen, og Fødevareministeriet har netop banet vejen for, at sprøjtning kan begynde endnu tidligere på efteråret og påvirke endnu mere af frugthøsten. Økologisk Landsforening undrer sig over, at myndighederne ikke handler yderligere på baggrund af nye EU-krav, der trådte i kraft 1. juni i år, og som betyder, at alle fødevarer, hvori der ?ndes prosulfocarb, skal kasseres.

- De økologiske æbleavlere lægger mange kræfter i at producere uden giftstoffer. De skal ikke frygte for forurening fra andre landmænds brug af sprøjtegift. En forurening som desværre er fuldt ud lovlig i dag, så længe miljøministeren ikke handler på sagen, slutter Paul Holmbeck.