Det koster danske svineproducenter dyrt, at Rusland fortsat fastholder sit totale forbud mod import af svin fra EU, som har stået på siden starten af februar.

Det russiske stop er flere gange blevet nævnt i forbindelse med den faldende svinenotering. Her ligger prisen i dag på 10,20 kroner pr. kg, og det er noget under, hvad producenterne kunne forvente. Det siger chefanalytiker Karsten Flemin, Landbrug & Fødevarer til Jyllands-Posten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis vi ikke havde haft et russisk importforbud, ville svinekødsnoteringen formentlig være mindst 11,50 kroner pr. kg.

Det svarer til, at svineproducenterne mister omkring 40 millioner kroner om ugen.

Importforbuddet rammer ikke kun de europæiske producenter, men også forbrugerne i Rusland, hvor der er sket en stigning i prisen på svin på 35-40 procent.

EU-Kommissær Tonio Borg har derfor flere gange opfordret til, at der findes en løsning, men det er endnu ikke lykkedes

Det får nu Fødevarestyrelsen til at se på, om der kunne laves andre aftaler:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi mener, at EU-Kommissionen nu har haft en rimelig tid til at finde en løsning. Det er ikke lykkedes, og skulle der komme en henvendelse fra Rusland til Danmark, vil vi se på mulighederne for at få genåbnet eksporten via en bilateral aftale, siger veterinærdirekør Per Henriksen til Jyllands-Posten.

Rusland har stoppet for importen, efter at to vildsvin blev fundet døde af svinepest i Litauen.

Læs også Svineslagteri i Vrå fyrer næsten alle medarbejdere.