Det rammer Danish Meat Company i Vrå hårdt, at Rusland har lukket for import af svinekød fra Europa efter et udbrud af svinepest i Litauen.

- Vi bliver tvunget til et produktionsstop og fyre næsten alle medarbejdere. I produktionen drejer det sig om cirka 85 slagteriarbejdere. Men slagteriet lukker altså ikke igen. Der bliver formentlig tale om et stop i tre måske fire måneder, så er vi klar igen, oplyser fabrikschef Bente Justesen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danish Meat Company i Vrå sender omkring 90 procent af produktionen til Rusland.

De ansatte på Danish Meat Company blev orienteret om den midlertidige lukning og fyringerne på et møde tirsdag eftermiddag. Slagteriet i Vrå har levet en omtumlet tilværelse, og har været åbnet og lukket i flere omgange. Slagteriet har fungeret i sin nuværende form siden foråret 2013.

- Vi er selvfølgelig meget kede af at måtte stoppe slagtningerne, både over for vores leverandører og ansatte. Men der er desværre ingen anden udvej, siger Bente Justesen.

I forbindelse med lukningen går man i gang med en planlagt modernisering og udbygning af slagteriet. Danish Meat Company vil desuden søge om at blive godkendt til andre markeder bl.a. USA og Kina.

- I dag har vi godkendelse til at slagte op til 4.000 svin om ugen. Det vil vi gerne have øget op til 10.000 svin. Vi skal have godkendelsen af Miljøstyrelsen og sendte ansøgningen for snart to måneder siden. Den håber vi også er færdigbehandlet, når vi igen kan begynde at slagte, siger Bente Justesen og fortsætter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men det er en alvorlig streg i regningen, at Rusland har lukket for al import af svinekød fra Europa. Det var ikke på den baggrund, at vi havde planlagt vores udvidelse. Vi tager nu kontakt til vores samarbejdspartnere, leverandørerne, så de har tid til at finde andre løsninger, mens vi har stoppet produktionen. Jeg tror og håber dog på, at de vender tilbage, når vi igen starter produktionen op, siger Bente Justesen.

Danish Meat Company forventer, at de sidste grise i denne omgang bliver slagtet i slutningen af februar.