Abonnementsartikel

Vandplanerne skal alligevel være mulige at klage over, siger miljøministeren.

- Jeg lytter altid til, hvad der bliver sagt. Men jeg mener, at det er en mærkværdighed i vandplanerne, at man har kunnet klage her.

Sådan sagde miljøminister Ida Auken (SF) for et par måneder siden om borgere og organisationers mulighed for at klage over tilblivelsen af næste generation vandplaner. Men i det færdigbehandlede lovforslag har miljøministeren givet "store indrømmelser" til Landbrug & Fødevarer, der i et høringsvar har rejst kritik af lovforslaget til vandplanlægningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er selvfølgelig glædeligt, at ministeren har ombestemt sig og ikke længere ønsker at mørklægge dele af arbejdsprocessen med de kommende vandplaner. Arbejdet med vandplanerne er så omfattende og vil berøre så mange mennesker, at det er meget vigtigt, at alle kan komme til orde, siger viceformand i erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer Lars Hvidtfeldt.

Konsekvensberegninger

Landbrug & Fødevarer glæder sig også over, at der i lovforslaget nu bliver taget højde for vandplanernes konsekvenser for erhvervene.

- Det har været et af vores helt essentielle kritikpunkter i arbejdet med vandplanerne, at der ikke er lavet både samfundsøkonomiske- og erhvervsøkonomiske konsekvensberegninger af vandplanerne. Ministeren har også garanteret, at der ikke bliver lavet indsatser i vandløbene, der vil få store konsekvenser i form af forsumpning af landbrugsarealer. Så vi er meget tilfredse med udmeldingerne, der nu kommer fra miljøministeren, siger Lars Hvidtfeldt.

Første generation af vandplanerne blev erklæret ugyldige i december sidste år, da høringsperioden var for kort. Loven om vandplanlægning udstikker rammerne for udarbejdelsen af de næste to generationer.