I løbet af vinteren 2011/2012 er der i hele landet indsamlet og analyseret 239 prøver af drænvand fra landbrugsområder.

Resultater af målingerne viser, at der i områder af landet er så lav en kvælstofkoncentration, at der ikke vil være nogen effekt af vandplanerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For eksempel vil en del af de 140.000 ekstra efterafgrøder kun give en minimal reduktion af udledningen af kvælstof, og derfor ikke gavne vandmiljøet. Landbruget vil dermed blive pålagt helt unødvendige omkostninger.

Målingerne af drænvandskoncentrationen er sket på initiativ af landmænd, som gerne vil kende størrelsen af tabet af kvælstof fra egne marker, og ikke blot som et gennemsnit af forskellige teoretiske modelberegninger.

Lave koncentrationer af kvælstof

Prøverne er udtaget tre gange i løbet af efteråret og vinteren af landmanden selv eller af en planteavlskonsulent. Videncentret for Landbrug har organiseret prøveudtagningen og opgjort resultaterne. Aarhus Universitet har bistået med vejledning om, hvor tit og hvordan prøverne skal udtages, og har også gennemført de kemiske analyser.

Resultaterne af drænvandsmålingerne viser generelt lave koncentrationer af kvælstof i drænvandet, men variationen mellem marker og områder er stor.