Lemken EuroDiamant og Vari-Diamant er en serie af halvbugserede vendeplove fra fem til otte furer. På Euro Diamant indstilles furebredden mekanisk og i trin på 33, 38, 44 og 50 centimeter. På Vari-Diamant indstilles furebredde trinløst, og indstillingen sker fra førersædet.

Begge modeller kan leves både med hel- og halvautomatisk stensikring. Den automatiske stensikring består af trykfjedre og udløser vertikalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tryk ind på siden af plovskæret optages af åsene, som er af fjedrestål. Til meget stenede forhold kunne Lemken også levere fjederudløsere, som tillader underploven at undvige sideværts.

Indstilles uden værktøj

Den brugte Lemken Vari-Diamant 10X er set hos Herborg Smede- og Maskinforretning. Ploven er på otte furer og er med fuldautomatisk stensikring.

Ploven er monteret med et stort landhjul i dimensionen 500/45-22,5.

Den er ligeledes monteret med forplove, hvor arbejdsdybden kan indstilles, uden at det er nødvendigt at tage skruenøglen op af værktøjskassen. Indstillingen sker med nagler, og det er derfor let at se, om forplovene er indstillet til den samme arbejdsdybde.

Monteret med riste

Den brugte vendeplov er monteret med store halmforplove og risteunderplove af typen BS42. Det er en forholdsvis stejl og tværstillet underplov, som bryder jorden og efterlader den løs og med en porøs overflade.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lemken tilbyder også CS40, som er en mere skrueformet og langstrakt risteunderplov.

Derudover tilbydes forskellige modeller af traditionelle muldplader.

Vægtoverføring

På Agritechnica 2011 præsenterede Lemken afløseren for Vari-Diamant 10. Ploven hedder enten Diamant 11 eller Diamant 12. Begge plove kan leveres med op til ni furer, og den største forskel er et hydraulisk vægtoverføringssystem, som lægger vægt over på traktoren baghjul.

På Diamant 11 lægger en hydraulikcylinder et konstant tryk over på traktoren. På Diamant 12 er trykket variabelt og styres automatisk, så trykket øges, når ploven er i jorden, og reduceres, når der vendes på forageren.

Med det variable tryk kan der overføres mere vægt til traktoren, og hjulslippet kan reduceres. På de to nye plovtyper er den automatiske stensikring med fjedre erstattet af hydrauliske stenudløsere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover leveres serien med en ny type forplove, hvor ikke blot arbejdsdybden, men også vinklen på forploven kan indstilles uden brug af værktøj.

Plovene leveres også med DuraMaxx-sliddele, hvor der ikke skal anvende bolte og møtrikker for at montere muldplader på underploven. I stedet klikkes muldpladen på og holdes på plads af en enkelt split på bagsiden af plovfoden.

Undersøg ploven for slør

Da Lemken VariDiamant 10X både har trinløst variabel furebredde og automatisk stensikring, er der flere steder, hvor der kan opstå slør i ploven, siger værkfører og medindehaver af Herborg Smede- og Maskinforretning A/S, Jens Poulsen.

Ligesom på alle andre plove med trinløst variabel furebredde sker der på Lemken Vari-Diamant en kædereaktion, hver gang føreren aktiverer hydraulikhåndtaget og ændrer på furebredden.

Reaktionen består i, at en stangforbindelse drejer åsene nogle få grader i forhold til plovens hovedramme, og derved øges eller mindskes furebredden på ploven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over det kraftige led, hvor åsene er monteret ind på hovedrammen, findes der også flere led i den stangforbindelse, der er monteret på siden af hovedrammen, og som kontrollerer furebredden. Der er smørenipler ved samtlige led, og opstår der for meget slør i leddene, kan der monteres nye bøsninger.

- Leddene skal smøres med jævne mellemrum, og lige som når forakslen på traktoren smøres, er det vigtigt, at leddene aflastes, når de smøres. Sker det ikke, sprøjter fedtet blot ud, der hvor der er mest plads. Det er ligeledes vigtigt, at fedtet fordeler sig hele vejen omkring leddets bolte eller nagler. Man kan hjælpe fedtet på vej ved at køre furevariationen fra side til side med fuldt udslag, efter at bøsningerne har fået fedt, forklarer Jens Poulsen.

Han opfordrer desuden til, at der holdes øje med, at leddene bevæger sig der, hvor de skal. Begynder naglen først at løbe rundt, slides den i stedet for bøsningerne.

Husk landhjulet

En Lemken Vari-Diamant 10X på otte furer og med automatisk stenudløser vejer godt tre ton. Under transport ligger hovedparten af plovens vægt på det store landhjul, og under pløjningen kan plovens jordsøg lægge yderligere vægt på hjulet.

- Hjulet er monteret med koniske lejer, som skal smøres af og til. Lejerne kan spændes sammen, og inden sæsonen indledes, er det en god ide at løfte hjulet op og få eventuel slør justeret bort. Det forlænger levetiden på lejerne, siger Jens Poulsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Riste pløjer overalt

Risteunderploven BS42, som den brugte plov er monteret med, kan pløje alt lige fra klæbrig ler og til let sand. Risteplovens force ligger på klæg lerjord og arealer med humus, som vil klæbe til traditionelle muldplader. Der er sådan set ikke noget, muldpladen ikke kan pløje, men det dårligste resultat præsterer muldpladen i grønjord.

Risteunderploven er lige så dyr som en traditionel muldplade. Fordelen ligger i, at jorden ikke klæber til muldpladen, og at linealerne kan udskiftes individuelt.

Tekniske specifikationer Lemken Vari-Diamant 10X

Alternativer til prisen

Kverneland PB100

Ploven er monteret med Krop 28 muldplader og har Quick-fit-skær. Furebredden justeres hydraulisk i intervallet 12-20 tommer. Ploven er til salg hos Farmas A/S.

Kuhn Varitomer

Ploven er monteret med SK-underplove, og furebredden indstilles trinløst i intervallet 34-48 centimeter. Ploven er til salg hos Asger Andersens Maskinforretning A/S.

Gregoire-Besson

Ploven er på otte furer og har hydraulisk variabel furebredde samt hydraulisk indstilling af furebredden på første fure. Ploven er til salg hos Midtdjurs Traktorlager A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

<PowerFocus>