Abonnementsartikel

Da Pöttinger i 1975 overtog den tyske Bavarian Plough Factory, købte den østrigske maskinproducent sig til mere end hundrede års erfaring i fremstilling af plove.

Her i landet er Pöttinger først og fremmest kendt for skårlæggere, river og pickupvogne, som toppes af den store Jumbo model.

Ud over materiel til høst og bjærgning af græs tilbyder den østrigske producent også et bredt sortiment af maskiner til jordbearbejdning. Det gælder blandt andet liftophængte vendeplove med to til seks furer samt halvbugserede vendeplove med op til ni furer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den brugte Pöttinger Servo 45 NP er set hos Horsens Maskinforretning A/S, som er forhandler af Pöttinger. Ploven er en liftophængt plov med fem furer og risteunderplove. Ploven er fra 2007 og er monteret med kombilandhjul.

Pöttinger producerer de liftophængte Servo vendeplove med fire forskellige rammetyper. Servo 45 hører til i den kraftige ende og er bygget over et rammerør, der er 140 gange 140 millimeter og med en godstykkelse på 10 millimeter. Plovsektionerne er boltet på rammen, og for at øge styrken er der i rammerøret monteret en U-formet forstærkning, som plovsektionerne boltes ned i.

Hydraulisk stensikring

Modelbetegnelsen NP er forkortelsen for Nova Plus. Nova betyder, at ploven har hydraulisk stensikring, mens Plus betyder, at den har hydraulisk variabel furebredde. Der er 95 centimeter imellem underplovene, og rammehøjde er på 85 centimeter.

Den hydrauliske stensikring udløser over fire punkter, og underplovene kan derfor afvige både opad og til siderne. Trykket på stensikringen indstilles centralt, og på ploven er der monteret en trykbeholder ved hver fure.

Folder før vending

Ploven vender med landhjulet nedad, og for at få den nødvendige frihøjde under landhjulet folder en memocylinder ploven ind på minimumsfurebredden, inden ploven vendes. Sammenfoldningen af ploven betyder også en blødere vending, idet vægten på ploven centreres om aksen, ploven vendes om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Memocylinderen anvendes også til at indstille furebredden, som indstilles trinløst i intervallet 23-49 centimeter.

Hovedakslen på Servo 45 har en diameter på 110 millimeter, og bæreakslen kan monteres i to højder. Ploven producers også i en S-version, hvor hovedakslen er opgraderet til 150 millimeter.

Indstilles med to spindler

På Pöttinger Servo 45 indstilles forreste furebredde og plovens træklinie med to spindler. Det gør det enkelt og let at tilpasse ploven til forskellige traktorer, og det giver også mulighed for at kompensere for en lidt uortodoks hjulafstand på traktoren.

Når furebredden ændres, sker der samtidig en ændring af plovens træklinie, så den kører lige efter traktoren uanset, om der pløjes smalt eller bredt.

Kontroller tykkelsen på linealerne

På en risteplov er det inderst ved muldpladebrystet, hvor linealerne er boltet fast, at sliddet er kritisk, siger østjysk forhandler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den brugte Pöttinger Servo 45 plov er monteret med ristemuldplader model 38 WWS. De har en skrueformet facon og laver en forholdsvis bred furebund. Den er afløser for model 35 WSS, som er en lidt mere stejl og tværstillet underplov.

- Rigtig mange kikker efter slid på den yderste del af linealerne, men jeg mener faktisk, at det er et større problem, hvis linealerne er slidt tynde på den forreste del og omkring det sted, hvor de er boltet på. Er de tynde omkring boltene, er der stor risiko for, at de knækker, og det er et større problem, end at de er lidt tynde for ude, siger Søren Næsborg, maskinhandler og indehaver af Horsens Maskiner A/S.

Vælg underplov efter jordtype

Den østjyske maskinhandler opfordrer til, at man bruger sin sunde fornuft og sin erfaring med jorden, når der skal vælges plov, og specielt når der tages stilling til, hvilke underplove der skal på ploven.

- Jeg har set, hvordan landmænd med let jord har investeret i en ny plov med risteunderplove, og hvordan de efterfølgende har fået problemer med manganmangel i deres afgrøder. Det skyldes, at de fleste risteunderplove efterlader jorden meget løs. Det er fint på svær jord, hvor man ønsker en udtørring af jorden, men de hører efter min menig ikke til på den lette jord, siger Søren Næsborg, der også opfordrer landmændene til at være kritiske, når de indstiller furebredden på ploven.

- Øget furebredde betyder næsten altid en mere løs furelægning på lettere jord, og på svær jord vil ploven efterlade jorden i store knolde, som det kan være vanskeligt at bearbejde ? og det hjælper ikke at øge hastigheden, tilføjer Søren Næsborg, der ud over at være maskinhandler også er landmand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemer med sliddele

Den brugte plov er monteret med forplove af typen M2, som er en såkaldt majsforplov med en stor muldplade, der er beregnet til nedpløjning af store mængder organisk materiale. På den ene forplov er skæret bøjet tilbage.

- Efter en flytning af produktionen i 2007, fik vi desværre problemer med hærdningen af visse sliddele. Det er uacceptabelt, og som relativ ny på markedet for plove skal produktet bare være i orden. Siden 2010 har der igen vært styr på produktionen, og fabrikken har været god til at ombytte de dele, der ikke har vært i orden, siger Søren Næsborg.

Lejer kan justeres op

Søren Næsborg opfordrer til at kontrollere lejerne i vendehovedet på den brugte plov for slør. Det gøres ved at rokke med vendehovedet, når ploven ikke er koblet efter traktoren.

- De koniske lejer i vendehovedet kan let spændes op, og derfor er det en god ide at kontrollere og justere lejerne en gang imellem, siger Søren Næsborg.

Tekniske specifikationer

Pöttinger Servo 45 Nova Plus

Artiklen fortsætter efter annoncen

Antal furer 5

Furebreddde cm 23-49

Gennemgang cm 95

Rammehøjde 85

Landhjul Combi bag på

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vægt kg 1.791

Årgang 2007

Pris 99.000