Abonnementsartikel

Flemming Christensen fra Lolland valgte Topcon 350 med X30 skærm, fordi systemet kan styre alle isobus-konvertible redskaber. Det sparer penge til både skærme og licenser.

Planteavler og slagtesvineproducent Flemming S. Christensen, Stokkemarke på Lolland, undersøgte nøje mulighederne, da han ville have RTK-autostyring.

- Egentlig havde jeg bestemt mig for et mærke. Men så læste jeg en sammenligning af en stor håndfuld af dem. Det ændrede min opfattelse af hvilket, der er det bedste anlæg til mit brug, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fandt nemlig ud af, at Topcon 350-anlægget med den store X30-skærm både kan køre med mobilt signal og signal fra en basestation.

- Det ville jeg have, siger han. Desuden gik det op for ham, at anlægget fra Topcon kan håndtere alle isobus-konvertible redskaber og enheder. Anlægget sælges i Danmark af af lokale maskinhandlere og serviceres via importøren Thorsen-Teknik.

Da han ville have en ny gødningsspreder, skulle den kunne bruges sammen med Topcon-anlægget. Og derfor tog han på Agromek og læste brochurer med videre for at finde frem til gødningsspredere, der kunne bruges til hans fremtidige, isobus-konvertible RTK-autostyring.

Undgår overlap

Selvom Flemming S. Christensen har marker i pæne størrelser, har han alligevel løseligt regnet ud, at 20 procent af arealerne er forpløjninger og 20 procent er kiler.

- Hvis man ikke har et system, der kan undgå overlapninger, vil en pæn andel af arealet få dobbelt mængde gødning og planteværn, påpeger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Topcon styrer sprederen

Det gælder både, når der bliver spredt husdyrgødning, handelsgødning og sprøjtet. Han var derfor ikke i tvivl om, at hans investering skulle være i et system, hvor kiler og foragre kun bliver gødet og sprøjtet en gang.

- Det har jeg fået nu, fordi Kverneland med sin Accord Exacta-TL GEOspread kan sprede med minimalt overlap, når den bliver styret af mit Topcon 350-anlæg, siger han.

Normalt køber man en computer med skærm til montering i kabinen af traktoren sammen med et redskab. Men når både autostyring og redskab er isobus-konvertible, er autostyringens X30 skærm nok.

- Så jeg kunne spare i omegnen af 30.000 kroner til en skærm, og det var et pænt tilskud til RTK-anlægget fra Topcon, påpeger Flemming S. Christensen. Desuden undgår han at skulle købe en ekstra licens til gødningssprederen, men kan nøjes med den, der bruges til Topcon-anlægget.

Det giver også en mærkbar besparelse. Hertil kommer de øvrige, indlysende fordele som langt mere præcis placering af køresporene, mindre træthed og bedre udnyttelse af handelsgødning, gylle og planteværn ved at bruge RTK-autostyring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alene disse ting er nok til at forrente investeringen i anlægget, konstaterer han.

Får mere arbejde udført

Han peger på, at der desuden er en sidegevinst i form af arbejdslettelse og lettere såning af både korn og roer.

- Vi når 15 procent større areal på en arbejdsdag, fordi vi også kan så, når det er mørkt. Og så glæder vi os til en lettere radrensning i roerne, siger han.

Flemming S. Christensen er overbevist om, at kørsel med autostyring bliver lige så udbredt som kørsel med vendeplov.

- Det er samme arbejdslettelse, og som plus får man glæden ved synet af lige agre, fastslår han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endnu mere fremover

Ud over at kunne sprede gødningen ensartet over hele arealet kan Flemming Christensen også anlægge præcise kørespor på 28 meter med sit nye Topcon 350-anlæg.

- Men da jeg kører gylle ud på 20 meter, skal jeg køre mellem køresporene, forklarer han. Det er dog heller ikke noget problem, for det klarer Topcon RTK-autostyringen uden problemer med eller uden dagslys.

- Jeg vil selvfølgelig gerne have det sådan, at både gyllevognen, sprøjten og de øvrige redskaber kan styres via Topcon X30-skærmen. Men det koster en del, hver gang et af mine redskaber skal ændres til at kunne bruges til det.Så enten skal jeg investere i opgradering, eller også skal jeg vente, til jeg skifter redskaberne, siger han.

Men han er dog ret sikker på, at han gerne vil have udstyr til sektionskontrol på hans nuværende gyllevogn, så den kan styres via X30-skærmen. Mejetærskeren skal fra den kommende høst også styres med Topcon autostyringen.