De erhvervsmæssige potentialer og muligheder for at skabe synergi i den danske fødevareproduktion udnyttes langt fra til fulde.

Det er baggrunden for, at Arla Foods, Region Midtjylland, Landbrug & Fødevarer, Aarhus Universitet og Aarhus Kommune nu etablerer en decideret klyngeorganisationen. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Formålet med det nye klyngesamarbejde er at forløse det store potentiale, som Danmark rummer inden for innovation og produktion af sunde, sikre og bæredygtige fødevarer. Derfor samler vi nu en række centrale aktører for at sætte turbo på udviklingen med at etablere målrettede aktiviteter, der kan sikre innovation, vækst og beskæftigelse. Ambitionen er at gøre fødevarer til et af det kommende 10-års væksterhverv, siger Jais Valeur, Executive Vice President i Arla Foods.

Det nye klyngesamarbejde skal ledes af en bestyrelse og får sekretariat i Agro Food Park i Skejby.

- Det er veldokumenteret, blandt andet i rapporter fra regeringens Vækstteam, Forskningsministeriet og fra Det Danske Klyngeakademi, REG X, at Østjylland er Danmarks fødevarecentrum, og derfor placerer vi sekretariatet der. Men klyngen skal indeholde alle relevante danske aktører og have meget stærke internationale ambitioner, siger Jais Valeur.

Et af målene er at sikre bedre forhold for udvikling og innovation. Mulighederne for iværksætteri skal forbedres, og samtidig skal der udvikles samarbejder mellem store virksomheder og iværksættere. 

Aarhus universitet ser man frem til et samarbejde

- Klyngesamarbejdet ligger helt i tråd med Aarhus Universitets strategi om at styrke samarbejdet mellem forskning og virksomhederne. Universitetet har stærke forskningskompetencer inden for fødevare- og jordbrug, teknologi og sundhed, som kan stimulere innovationen i såvel store som mindre virksomheder. Jeg forventer en markant udvikling inden for grøn teknologi i regionen i de kommende 10 år og ser frem til samarbejdet i klyngen, siger dekan for Science and Technology, Brian Bech Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jais Valeur mener at for Arla Foods kan der være til stor nytte at samarbejde med små innovative vækstvirksomheder. Og at etablere de bedste betingelser for samarbejde mellem fødevarevirksomheder, store som små, er vejen til at skabe synergieffekt til gavn for hele fødevarebranchen.

- Vi vil sikre, at der kontinuerligt sker en udvikling og integration af de mange initiativer, der heldigvis allerede trives. Erfaringer med klyngesamarbejder i udlandet har vist, at den form for samarbejde kan blive en stærk vækstmotor for en hel branche, siger Jais Valeur, der også peger på, at en styrket klynge vil øge mulighederne for at rekruttere højt specialiserede medarbejdere til fødevarevirksomhederne.

Den nye organisation har også en ambition om at styrke Danmarks globale brand som fødevareproducerende land.

- Vi vil arbejde for en stærkere branding af Danmark som fødevareproducent i den absolutte verdenselite. Derfor er der behov for at gen- og nytænke måden, vi præsenterer os på. En bedre brandet dansk fødevareindustri vil blandt andet gøre det lettere at tiltrække internationale virksomheder og investeringer. Den indsats vil vi gå i spidsen for.