Lyt til artiklen:

Største investering nogensinde skal reducere Arlas CO2-udledning

00:00
Hastighed: ???x
02:54

Arla Foods Ingredients (AFI) primære anlæg i Danmark skal have et varmepumpesystem til 32 millioner euro. Systemet skal reducere fabrikkens CO2-udledning, og er selskabets hidtil største enkeltinvestering i klimareduktioner. Det skriver Arla i en pressemeddelelse.

Varmepumpesystemet på Danmark Protein-sitet, som forventes at være i drift i 2025, vil kunne omdanne 2,8 MW elektricitet til 8 MW varme. Med skiftet fra gas- til eldrevet varmeproduktion anslås det, at det kan reducere anlæggets drivhusgasemissioner med cirka 14.500 tons CO2-ækvivalenter om året - en reduktion på 22 procent sammenlignet med 2023.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dermed vil det bidrage betydeligt til Arlas overordnede mål om at reducere CO2-udledningen fra produktionen med 63 procent sammenlignet med basisåret 2015 inden 2030. Sammen med tiltag for at nå målet om 100 procent vedvarende el på alle dets europæiske sites inden udgangen af 2025, er varmepumpesystemet på Danmark Protein et af de største skridt, Arla har taget mod indfrielsen af sine reduktionsmål.

Investeringen er kulminationen på mange års arbejde hos Arla Foods Ingredients. Erfaringerne fra mindre varmepumpeinvesteringer har dannet grundlag for designet af det fuldt integrerede system, der vil opsamle energi fra kølevandet. Den afledte varme vil blive tilført anlæggets 90 grader varme centralvarmesystem, der leverer varme til processer som rengøring og spraytørring, som er nødvendige for fremstillingen af pulveriserede valleingredienser.

- Der er en stigende efterspørgsel efter vores produkter over hele verden, men det er afgørende, at vi vokser bæredygtigt. Effektiv elektrificering og en overgang til vedvarende energi er centralt i Arlas forpligtelse til at reducere afhængigheden af fossile brændstoffer. Denne innovative varmepumpeteknologi vil tillade os at opdele vores energisystem, så vi kan producere varmen mere bæredygtigt til vores brugere ved lavere temperaturbehov, samtidig med at vi kan udvikle bedre løsninger til vores få højtemperaturbehov. Det er endnu en vigtig milepæl på vores rejse mod at reducere CO2-udledningen, siger Paul van Rooij, Vice President, Supply Chain hos Arla Foods Ingredients.

Varmepumpesystemet på Danmark Protein vil fungere som en reference for lignende projekter på andre Arla Foods Ingredients-anlæg.